Een dagje Zaanse Schans is zeker de moeite waard

door Ron
Zaanse Schans

Een beetje op tijd opgestaan. Ik ben meestal niet zo vlot in de ochtend namelijk en wilde wel op tijd mijn trein naar Krommenie Assendelft nemen. Bestemming een middagje Zaanse Schans. Ik was er nog nooit geweest. Het idee om er eens heen te gaan kwam na een leuk gesprek met een Japanse vrouw in Nara. Zij was er pas geweest en ik moest toegeven dat ik er dus nog nooit was geweest. Daarop besloot ik er toch ook maar eens een kijkje te gaan nemen.

Het plan was om mijn fietst mee de trein in te nemen en samen met een vriendin vanaf Krommenie erheen te fietsen. Helaas bleek dat je na 16:00 je fiets niet mee de trein in mag nemen tot 18:30. Niet handig dus voor de terugreis. Toen opperde Pim om een OV-fiets te pakken. Snel weer het internet opgegaan en mijzelf aangemeld voor die optie. Rond elf uur richting het Amstel station en na een ritje van een half uur arriveerde ik in Krommenie. Biljana stond mij al op te wachten, samen zijn we doorgelopen naar de OV-fiets locker. Gelukkig was mijn kaart goed geactiveerd en kon ik een fiets uit één van de lockers pakken.  Even het zadel iets omlaag gezet en we waren onderweg naar de Zaanse Schans. Perfect systeem trouwens die OV-fiets. Je betaald € 3,85 per 24 uur. Een fiets meenemen in de trein is duurder.

Het weer was perfect maar had vanochtend een conditie van niks. 🙂 Bij Biljana was het al niet veel beter. Na een ritje van zo’n zeven kilometer arriveerden we bij de Zaanse Schans. Redelijk vlot gedaan, ondanks de wat moeizame start. Eerst even lekker op een bankje gezeten en genoten van het uitzicht.

Zaanse Schans

Tijdens het rondwandelen voor de lunch, even lekker bijgepraat met elkaar. De meeste eetgelegenheden serveerden niet echt een gevarieerde lunch. Ik bedoel een broodje kaas is lekker maar niet echt iets wat wij zochten tijdens een lunch op een terras. Lunch kon nog wel even wachten en we bezochten eerst het klompenmuseum. Gratis entree. Vond het leuk om die verschillende klompen te zien. Er waren zelfs dames klompen bij met een hakje. Velen zijn beschilderd of rijkgedecoreerd met houtsnijwerk. Tevens was er een Ajax klomp te vinden. Ook een extravagante met diamanten ingelegde klomp. Gemaakt door kunstenaar Jan Roedema. We weten nu ook meteen hoe een klomp gemaakt wordt dankzij een live demonstratie.

Zaanse Schans klompenmuseum

Eenmaal weer buiten kon ik natuurlijk niet anders dan even twee grote klompen aan te trekken voor de foto. Je bent toerist in eigen land of niet.

Zaanse Schans

We zijn vervolgens terug naar het begin gelopen, richting het restaurant d’swarte walvis die we eerder waren gepasseerd. Die had de meest gevarieerde menukaart. Om twee uur zaten we  heerlijk op het terras met uitzicht over het water. De lunch bestond uit een broodje pulled pork en frietjes. Toch net wat beter dan een broodje kaas. De cola die ik bestelde wist wonderlijk genoeg wat mijn eerste bestemming is in Italië over twee weken.

Zaanse Schans

Na een lekkere lunch, doorgegaan naar specerijenmagazijn Indie’s Welvaren. Ik ben gek op kruiden. Leuk om even binnen te kijken en de oude maalstenen te zien. Was tevens een film die je er kon bekijken, hebben wij overigens niet gedaan. Wel ontzettend gelachen om de specerijen die er verkocht werden. Gewoon van die supermarktpotjes. Ik weet niet, wij hadden toch iets authentiekere potjes verwacht. Vond de houten mallen om speculaas mee te maken wel erg leuk.

Natuurlijk ben je niet bij de Zaanse schans geweest als je niet boven in een molen hebt gestaan. Maar eerst wilde Biljana nog even naar de cacaowinkel. Nou dat bezoek duurde korter dan verwacht. Zij en ik trouwens ook had een winkel vol met chocolade verwacht. Nou nee dus.  😆 Rustig door gelopen richting de molens. De verfmolen wilde ik eigenlijk in maar de rij was lang. Zoals sommige mensen wellicht wel weten doe ik niet aan lange rijen. Maar dat gaf weer mooi de gelegenheid om rustig over de dijk te lopen langs de andere molens.

Zaanse Schans

Bij de laatste molen besloten we dat we alles wel gezien hadden en nogmaals een poging zouden wagen de verfmolen in te gaan. Natuurlijk lukte dat en ook nog zonder een rij. Na het betalen van vier Euro per persoon konden we naar binnen. Leuk om weer eens een keer een kijkje in een molen te nemen. Boven in de molen werden we getrakteerd op een mooi uitzicht en onderweg naar beneden op een leuk oud kastje met verschillende kleuren verfpoeder. Was zeker de moeite waard al was het alleen maar voor het uitzicht. Meteen een goed moment om weer eens op huis aan te gaan.

Zaanse SchansZaanse SchansZaanse Schans

Ook altijd leuk om te zien zijn oude dingen die langzaam aan het vergaan zijn zoals deze kar en tonnen. Tenminste dat vinden wij leuk.

By the way, kaas kopen op de Zaanse Schans kost je een godsvermogen. Maar goed dat was natuurlijk ook te verwachten. Terug bij de fietsen zijn we nog eenmaal fietsend de Zaanse Schans overgegaan om vervolgens terug te rijden naar het station. Nog wel een kleine pitstop gemaakt om een milkshake te halen. Even lekker afkoelen van al dat gewandel en gefiets. Op het station mijn OV-fiets terug in zijn kooi geplaats en met de trein weer lekker op huis aan gegaan. Het was een geslaagde dag en wij hebben genoten van een dagje Zaanse Schans.

Ben je er nog nooit geweest? Dan is het zeker leuk om er eens heen te gaan.

 

Ben jij weleens bij de Zaanse Schans geweest? Wat vond jij ervan? Laat het mij hieronder weten en/of deel deze post met vrienden en familie.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.