Venetië ga eens van de gebaande paden af

door Ron
Venetië

Venetië een stad die wellicht ooit zal verdwijnen onder de zeespiegel. Gelukkig ziet de Italiaanse overheid dit ook in en kijkt dan ook naar de mogelijkheden om dit te voorkomen. Voorlopig kunnen we dus nog genieten van deze mooie stad met al zijn prachtige gebouwen en charmante straatjes. Een heerlijke plek om rond te dolen en te verdwalen. Want wees gewaarschuwd Google Maps verdwaalt namelijk zelf ook met grote regelmaat doordat de smalle straatjes de positie bepaling flink kunnen hinderen. Met als resultaat dat jij als gebruiker niet dichter bij je bestemming lijkt te komen. In het geval van slechte route bepaling kun je Maps natuurlijk wel gebruiken als een moderne variant van de papieren kaart en zo de juiste route bepalen. Naast al het moois waar hordes toeristen op af komen, bezoek ook eens enkele dingen die wat minder op de radar liggen van je medereizigers en niet hysterisch druk zijn.

 

Noordelijk Venetië

Het noordelijke deel van Venetië is een stuk rustiger dan het hart van de stad. Het is dan ook de ideale plek om even van de gebaande paden af te wijken. Te ontsnappen aan de hordes mensen die je in de stad vind. De perfecte plek om bij een lekker rustig restaurantje neer te strijken voor de lunch zonder al te veel toeristen. Slenter door de straatjes en geniet van deze prachtige stad.  In dit zelfde gedeelte net op de rand van het Noordelijke deel zit een restaurantje (Trattoria Pontini) met heerlijk eten. Je bent waarschijnlijk niet de enige toerist die daar een vorkje prikt (niet echt van het gebaande pad af dit restaurant, maar wel erg goed). Blijkbaar een bekende plek onder toeristen. Mijn tip is; eet een beetje op tijd anders ben je hoogstwaarschijnlijk verzekerd van een wachtrij. Qua eten kan ik je de spaghetti al nero (pasta met inktvis inkt) aanraden erg lekker. Maar goed smaken kunnen verschillen natuurlijk.

Gelukkig had ik er al gegeten voordat die rij ontstond.

 

Chiesa di San Zaccaria

Een mooie kerk vlak achter het St Marco plein. De kerk is hoogstwaarschijnlijk niet zodanig bijzonder dat je deze zou moeten bezoeken. Het gaat ook niet echt om het standaard kerkgedeelte waarvoor je hier heen zou moeten gaan. Zodra je binnen bent zie je aan de rechter wand ongeveer in het midden een man achter een tafeltje. Zeg hem dat je graag de ondergelopen crypte wilt bezoeken. Je betaald €1.50.  Dan mag je door de niks zeggende deur naast hem. Achter de deur vind je dan weer kamers die je niet had verwacht. Als je aan de linkerkant van de eerste kamer door de deuropening gaat kom je in de ruimte waar twee verschillende smalle trapjes naar de ondergelopen crypte leiden. Erg leuk om er een kijkje te nemen. Mede omdat het zo dicht bij St Marco plein ligt ben je er zo en kan je het combineren. De openingstijden zijn van 10:00-12:00 en van 16:00-18:00

 

 

Het campo santi giovanni e paolo plein

Aan dit plein vind je verschillende mooie panden om te bezoeken. Hoewel het met stortende regen wat minder tot zijn recht kwam toen ik er was. Bezoek Scuola Grande di San Marco een openbaar ziekenhuis gesitueerd in een prachtig pand. Naast het ziekenhuis vind je het Museum voor Pathologische Anatomie.

Ook is hier één van de grootste kerken van Venetië te vinden. Santi Giovanni e Paolo daterend uit 1390. Vanaf het plein is het slechts een klein stukje wandelen naar de volgende bezienswaardigheid op dit lijstje.

 

Libreria Acqua Alta

Dit is zonder twijfel de vreemdste boekhandel die je waarschijnlijk ooit gaat bezoeken. Dit is dan ook precies waarom deze boekhandel zo geweldig is. Lees een boek op het natte terras of zoek er één in de gondola midden in de zaak. Klim de boekentrap op en geniet van het uitzicht. Een geweldige zaak om een bezoek aan te brengen. Verder is er niet meer te vertellen dan dat je het gewoon moet zien.

 

Burano

Hoewel Buranom, technisch gezien niet in Venetië ligt is het wel een geweldige plek om een ochtendje een bezoek aan te brengen. Omdat de meeste toeristen dagjes mensen zijn scheelt dat weer met het aantal toeristen. Deze zullen namelijk hoogstwaarschijnlijk in de stad blijven. Dit eilandje ligt op veertig minuten varen vanaf de stad. Extra pluspunt is dus dat je meteen kunt genieten van een lekker boottochtje. Dit kleine plaatsje is geweldig om in rondt te lopen met al zijn gekleurde huisje. De reden dat de huizen allemaal een vrolijke kleur hebben is ooit ontstaan om er voor te zorgen dat de vissers altijd hun dorp konden zien vanaf het water. Vlakbij dit eilandje liggen eventueel meerdere eilandjes die je kunt bezoeken zoals; Torcello, Murano en Mazzorbo. De waterbus legt ook daar aan. Burano, is wat mij betreft een must see. Het is misschien handig om een dagpas voor de waterbus te kopen aangezien deze €20,- euro kost en losse kaartjes je €15,- kosten.

Burano, venetië

Burano, venetië

Natuurlijk zijn er veel meer dingen die niet op de gebaande paden liggen. Dit zijn de dingen die ik bezocht heb en de moeite waard vond om te bezoeken. Verder is het gewoon heerlijk om door de stad te dolen en te verdwalen. Gewoon zien waar je uitkomt en wat je onderweg allemaal ontdekt. Ook is de waterbus prima te gebruiken als een rondvaartboot.

  • ééndaagse dagpas €20,-
  • tweedaagse dagpas €30,-
  • driedaagse dagpas €40,-
  • vierdaagse dagpas €60,-
  • los kaartje €7.50 (75 min geldig)

Desondanks de bakken met toeristen die deze stad aan doen, inclusief ikzelf. Is en blijft het een heerlijke stad om enkele dagen te ontdekken. Hieronder nog een kaartje met de locaties van de dingen die van de gebaande paden af liggen. Hopelijk heb je er wat aan gehad. Zoom uit om Burano op de kaart te zien.

  

Lees hier mijn belevenissen in Venetië:

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.