Portovenere, een mooi plaatsje vlakbij Cinque Terre

door Ron

Vandaag naar Portovenere geweest. Het dorpje hoort niet bij de vijf dorpen van Cinque Terre, maar is absoluut de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Het weer was wat minder vandaag. Grijs en grauw. Op de één of andere manier paste dat ook wel weer bij dit plaatsje.

De trip ernaartoe begon met een busreisje van een half uur. Bij de Tabacco kon ik de buskaartjes voor heen en terug kopen. Wat tevens ook weer goedkoper is dan in de bus een kaartje kopen. Heen en terug koste mij €5,- niet om over naar huis te schrijven. De andere optie was met de boot te gaan. Hoewel ongetwijfeld erg mooi, wel een stukje duurder. Bij de bushalte vroeg een groepje mensen mij waar ik mijn kaartjes vandaan had.  Ik wees naar de kiosk aan de overkant en vertelde ze dat ze ze daar konden halen. Blij met de info hadden ze op tijd de kaartjes om met dezelfde bus als mij mee te rijden. Behoorlijk druk in de bus, had mazzel want ik zat. Tijdens de rit met een Duits stel zitten praten. Vijf minuten voordat we arriveerden in Portovenere begon het te regen. Ik was goed voorbereid en had een paraplu bij mij. Gelukkig maar eventjes nodig gehad na aankomst.

Aangezien ik nog niet had ontbeten en het al tegen lunchtijd liep vond ik dat ik best een stuk pizza mocht als ontbijt/lunch. Na de pizza eerst een oud kerkje bezocht op de punt van een rots. De grauwe lucht gaf er naar mijn mening alleen maar extra sfeer aan. De gekleurde huizen langs de kade kwamen daar in tegen wat minder goed uit de verf. Kleuren doen het gewoon net wat beter met de zon erbij.

Vanuit het kerkje langzaam aan verder omhoog gelopen, genietend van het uitzicht.  Zwetend kwam ik bij een andere kerk aan. Het was redelijk benauwd door de regen en de warmte. Zo’n hekel aan zweten. Niets aan te doen en helaas bracht de kerk binnen niet de verwachtte verkoeling. Wat kan je dan anders doen dan gewoon lekker doorlopen omhoog. Dat werd beloond met een prachtig uitzicht en een verkoelend briesje.

Natuurlijk als je eenmaal al een stuk omhoog bent geklommen dan maak je het wel even af.  Bovenaan was er en een kasteel of fort, ieder geval iets met grote muren. Ben niet naar binnen gegaan, even over nagedacht maar besloten lekker rustig aan door te wandelen. Het is een klein plaatsje dus na het volgen van een pad belandde ik al snel bij een lange trap naar beneden. Zo stond ik weer waar ik eerder arriveerde.

Dacht eerst nog met een boottochtje om wat eilandjes heen mee te gaan, maar had het ineens fris door de wind en de wat klamme kleding van het zweten. Ik had zo’n vermoeden dat het op de boot niet veel beter zou worden. Aangezien ik voor morgen toch een redelijk druk programma voor ogen heb. Besloot ik terug te gaan naar La Spezia en op een terrasje lekker een paar glazen wijn te drinken. Zo gezegd zo gedaan. In de avond een pot saus open getrokken, pasta gekookt en heerlijk gegeten met wat brood uit de oven erbij. Nou ja, in hoeverre saus uit een pot natuurlijk heerlijk is. Hij viel in ieder geval niet tegen. 😀

Het was een heerlijk uitstapje vandaag. Morgen het echte werk.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.