Pavlova, het favoriete recept van Eveline uit Nieuw Zeeland

door Ron
Pavlova nieuw zeeland

Also available in: English

Pavlova, een onderwerp van discussie tussen de Australiërs en de Nieuw Zeelanders. Wie heeft hem nou eigenlijk uitgevonden? De Australiërs claimen de uitvinding van de pavlova. Herbert Sachse zou in 1935 de pavlova hebben ontwikkeld. De naam zou vervolgens bedacht zijn door Harry Nairn van het Esplanade Hotel in Perth. De naam was een eerbetoon aan Anna Pavlova, de vermaarde balletdanseres. In 1926 bezocht ze Australië en Nieuw Zeeland. De vorm van de Pavlova zou een verwijzing zijn naar haar tutu. 

In 1997 kwam de auteur Helen Leach met een ander verhaal over het ontstaan van de pavlova. De naam ‘pavlova’ werd in 1927 al gebruikt in Nieuw Zeeland maar toen ging het nog om een ander, niet bekend, dessert. De pavlova zoals wij die nu kennen, werd er echter al genuttigd in 1934. Daarmee lijken de Nieuw Zeelanders het dus te hebben gewonnen van de Australiërs.

Hoe het ook zit, het is in ieder geval een favoriet gerecht van Eveline uit Nieuw Zeeland. Zoals belooft plaats ik daarom vandaag dan ook een pavlova recept. 


Pavlova

  Personen: 6-8         Voorbereidingstijd: 20 minuten         Baktijd: 1 uur 30 minuten         Afwerking: 20 minuten
 

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 500 ml slagroom
  • vanille aroma
  • klop-fix (dr.oetker)
  • azijn
  • maizena 
  • fruit; bijvoorbeeld kiwi’s en aardbeien.

Pavlova nieuw zeeland


Bereiding Pavlova:

Pavlova nieuw zeelandScheidt het eiwit van het eigeel, let wel op dat er geen eigeel bij de eiwitten komt en gebruik een vetvrije schaal. Verwarm de oven voor op 120 graden onder en boven warmte. Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop. Doe de eiwitten in de mengkom. Deze moet van glas, metaal of keramiek zijn in een plastic schaal schijnt het niet te werken! Mix de eiwitten, voeg beetje bij beetje de suiker toe (bewaar ongeveer 75 gram suiker) totdat je mooie witte pieken krijgt, ongeveer 8 minuten mixen. Meng 1 theelepel maizena (afgestreken) met 1 theelepel azijn en 1 theelepel vanille goed door elkaar en giet dit bij het eiwit en mix even goed mee. 

Zodra je mooie pieken eiwit hebt stop dan met mixen en schep de resterende suiker er voorzichtig door met een spatel.

Verdeel het eiwit over het bakpapier ter grootte van een taart. 

Plaats de bakplaat in de oven op de middelste stand en bak de pavlova 1 uur en 30 minuten. Hij is klaar als hij van buiten hard en knapperig is en makkelijk loslaat van het bakpapier. Zet de oven uit met de deur op een kier en laat de pavlova rustig afkoelen. Na een half uurtje schuif je hem op een taartschaal of groot bord. Mocht de bovenkant wat inzakken, hoef je je niet druk te maken daar zie je niks meer van zodra de slagroom en het fruit erop gaat.

Zodra hij volledig is afgekoeld maak je het fruit schoon en snijdt het in stukken. Klop de slagroom met suiker naar smaak. Persoonlijk zou ik het niet te zoet maken aangezien het eiwit al behoorlijk zoet is. Als je het niet meteen eet, maar wel klaar wilt maken voordat je gasten bijvoorbeeld komen, dan is het handig om klop-fix aan de slagroom toe te voegen. Zo voorkom je dat de slagroom zijn structuur verliest. Verdeel de slagroom over de bovenkant en verdeel er vervolgens de vruchten over.

Bij voorkeur meteen opdienen.


Pavlova nieuw zeeland


 

 Geniet van de Pavlova, laat mij hieronder weten wat jij van pavlova vindt.

 

Misschien ook interessant voor je:

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.