Ze wil nog even niet denken aan vertrek uit Zambia.

door Ron
Elske met gezin in Zambia

Also available in: English

Nogmaals een interview vanuit Zambia. Dit keer met Elske de Bruin die samen met haar man en kind naar Zambia vertrok. Het is ontzettend leuk om op deze manier een totaal ander verhaal te lezen over het leven in Zambia ten opzichte van het verhaal van Marcel.

 

Wie ben je en waarom ben je in Zambia gaan wonen?

Ik ben Elske de Bruin, opgegroeid in Friesland en later voor de liefde naar België verhuisd. Na tien jaar op Belgische grond kregen we de kans om voor het werk van mijn man Marc naar Zambia te verhuizen. Heel eventjes hebben we getwijfeld, want durfden we dat wel aan met een kindje van bijna één jaar?! Maar gelukkig besloten we er al snel voor te gaan, en nu zitten we hier alweer een jaar!!

 

Wat trok jullie zo aan in Zambia?

We hadden natuurlijk geen keuze in de bestemming; er was een project in Zambia en het was dat of thuisblijven. Maar ik ben heel blij dat het Zambia geworden is, want we wilden al heel lang graag naar Afrika. En in Zambia heb je een mooie mix van zowel het echte, niet toeristische Afrika, alsook de luxe van supermarkten en andere winkels, waardoor je niets hoeft te missen.

 

Wat voor werk deed je in Nederland en wat doe je nu?

Ik werkte als reisagente, een hele leuke baan voor iemand die van reizen houdt!  Op het moment dat we vertrokken had ik nog ouderschapsverlof, waardoor ik 4 dagen per week werkte. Eenmaal in Zambia werd ik fulltime moeder, een hele omschakeling!!  Maar we hebben snel onze draai gevonden, en Andres is op een hele leuke leeftijd om zoveel thuis te zijn; de eerste woordjes, stapjes… ik heb het allemaal meegemaakt!!

Inmiddels gaat Andres drie ochtenden per week naar een soort peuterspeelzaal, en ik heb vrijwilligerswerk waar ik me die ochtenden mee bezighoud. Zo heb ik toch het gevoel dat ik naast “moederen” nog iets nuttigs doe tijdens onze tijd hier in Zambia.

 

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt

Ongetwijfeld de quality time met ons gezin en vrienden; we gingen al op safari, bezochten de Victoria Falls en genieten heel erg van het klimaat, de mensen hier en het goede leven.

 

Heb je ook minder leuke dingen meegemaakt

Door mijn vrijwilligerswerk kom ik veel in de compounds (sloppenwijken) en het is soms confronterend om de armoede te zien. De eerste maanden van ons verblijf hier dacht ik dat het allemaal wel meeviel met de armoede, maar dat komt omdat je het niet echt ziet zolang je de compounds niet inrijdt. Dus als je niet wilt, hoef je het niet te zien. Maar Apters, de organisatie waarvoor ik vrijwilligerswerk doe, maakt hulpmiddelen voor gehandicapte kinderen. Veel ouders van die kinderen wonen in de compounds en hebben vrijwel niets. Wij zorgen ervoor dat er geld is om die kinderen toch een stoeltje, looprek of iets dergelijks te geven, en als de ouders ook geen transport kunnen betalen breng ik de spulletjes naar hen thuis. Wat je dan soms ziet…. Maar toch krijg je altijd weer zo’n mooie glimlach. Respect!

 

Wat mis je aan Nederland en wat absoluut niet?

Vooral familie en vrienden. Je kunt hier in de hoofdstad verder bijna alles wel krijgen (behalve een Hema! Ik wil hier een Hema!). Alleen niet altijd en ook niet overal. Maar we mogen echt niet klagen! Wel laat ik familie en vrienden die op visite komen Nederlandse kaas meenemen, die blijft onverslaanbaar. En toen we hier laatst Koningsdag vierden vond ik die frikandellen en bitterballen ook wel een hele lekkere verrassing. Een goede snackbar zou hier gouden zaken doen denk ik.

Wat ik niet mis is het gehaaste leven. Komt natuurlijk ook omdat ik hier niet werk, maar de levensstijl is hier zo veel relaxter. Thuis moet er altijd van alles, en leef je altijd met een (tijds)druk. Dat kennen ze hier helemaal niet, en dat is heerlijk. Aan de ander kant ook heel vervelend, want jij bent altijd netjes op tijd, maar een Afrikaan maakt zich daar niet druk over en laat je zonder problemen een uurtje wachten….

 

Wat is het grootste verschil tussen Nederlanders en Zambianen?

In Nederland kunnen mensen die bijna alles hebben nog steeds ongelukkig zijn; hier hebben mensen vaak helemaal niets en slagen ze er toch in gelukkig te zijn. Ik denk dat dat het grootste verschil is. Mensen glimlachen, dansen en groeten elkaar op straat en dat maakt het vanzelf allemaal net een stukje leuker.

 

In welke plaats woon jijzelf en wat maakt die plek bijzonder? Wat zijn de bezienswaardigheden?

Wij wonen in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. De stad zelf is niet zo heel bijzonder; er is niet echt een levendig centrum, maar wel heel veel losse shoppingmalls. Over het algemeen zie je veel asfalt en beton, maar achter de muren vind je vaak hele leuke (horeca)zaken met mooie groene tuinen. Ook heb je veel bomen in de stad, die de stad groen, of in het juiste seizoen rood of paars kleuren. Net buiten de stad heb je Lusaka Forest; goed voor een mooie wandeling en/of picknick, en Lusaka National Park, waar je een game drive kunt doen. Er zitten onder andere giraffes, wildebeesten, zebra’s en vele hert-achtigen. De twee neushoorns worden 24 uur per dag bewaakt, en zitten tijdens de drukste momenten binnen een omheining.

Wat zijn volgens jou de plekken die je bezocht moet hebben als je in Zambia bent?

Je kunt natuurlijk niet om de Victoria Falls en de nationale parken heen. Die zijn sowieso een MUST als je Zambia bezoekt. Maar er zijn hier in Lusaka ook mooie initiatieven om het leven van een gemiddelde Zambiaan te zien; zo boek je via In and out of the ghetto een tour door de compound Bauleni en steun je hiermee de inwoners. Of je koopt bij Chikumbuso de mooiste spulletjes gehaakt van plastic zakjes. Niet alleen vriendelijk voor het milieu (deze zakjes zouden anders waarschijnlijk op straat belanden), maar bovendien steun je hiermee Aids-weduwes en –weeskinderen en zie je de gang van zaken op het schooltje van de weeskinderen.

 

Wat is de mooiste of meest speciale plek voor jou in Zambia?

Dat is zonder twijfel een van de Nationale Parken! De safari’s wennen nooit; het blijft indrukwekkend om oog in oog te staan met een olifant, nijlpaard of een leeuw. De natuur is overweldigend mooi, en nog puur. Momenteel heb ik het meest genoten in Kafue National Park, daar was het plaatje compleet; we zaten op een plekje met de mooiste uitzichten op de Kafue Rivier. De nijlpaarden dobberden te pas en te onpas voorbij. We deden prachtige safari’s en zagen veel wild. Bovendien had de lodge een heerlijke keuken en een prachtig zwembad. Dan nog het gezelschap van mijn twee toppers…. Puur geluk!!

 

Welke tips kan je reizigers die naar Zambia afreizen meegeven.

Zambia is niet een goedkoop land om doorheen te reizen, maar als je een beetje zoekt of in bent voor kamperen, dan kun je de prijs heel erg drukken. Met een goede voorbereiding (reisgids, inentingen….) en vooral je gezonde verstand gebruiken kom je ook al een heel eind. Vooral in Lusaka moet je oppassen voor zakkenrollers, maar dat moet je tegenwoordig overal.

 

Denk je ooit nog terug te keren naar Nederland?

Ja hoor, al zal dat in ons geval waarschijnlijk België zijn. Het project waarvoor Marc werkt zou circa twee jaar duren, dus dat wil zeggen dat we nu al halfweg zijn. Het gaat veel te snel, ik wil nog even niet denken aan de terugkeer!! Maar eens het werk er op zit zullen we toch echt Zambia verlaten….

 

 

Bedankt Elske voor het delen van je mooie verhaal. Geweldig om een kijkje te nemen in je leven. Super ook dat je vrijwilligerswerk doet in Zambia en het is zeker nuttig. 

 

 

Wil je meer over Zambia lezen? 

Hij ruilde Nederland in voor een nieuw avontuur in Zambia. Of reis je liever naar Nieuw Zeeland of Ijsland?

 

Heb je genoten van Elske haar verhaal? Laat een berichtje hieronder achter en/of deel het met je familie en vrienden.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.