3 Redenen waarom je Nikko, Japan zou moeten bezoeken

door Ron
Nikko

Nikko ligt aan de voet van de berg Nyoho-san in het westen van de provincie Tochigi, Japan. Tegen het Nikko Nationale park aan. Het is een goede bestemming voor een dagtrip vanuit Tokio. Persoonlijk raadt ik je aan om er twee nachten te verblijven zodat je tenminste anderhalve dag voor Nikko en de omgeving hebt. Het is een klein plaatsje waar in de avond niet veel te beleven valt en de restaurants op een enkele na vroeg sluiten. De supermarkt is wel lang open en daar is meer dan genoeg lekkers te vinden als je niet uit eten wilt. Na een dag van wandelen, tempels bezoeken en genieten van de natuur is het ook helemaal niet erg om in de avond lekker te relaxen.

3 redenen waarom je Nikko in Japan moet bezoeken

  • Cultuur

Het barst van het cultureel erfgoed in het Nikko nationale park. De meeste bezienswaardigheden zal je waarschijnlijk niet bezoeken vanwege het gebrek aan tijd, zeker als je er maar één dag bent. Er is in ieder geval één tempel (Toshogu Shrine) die je eigenlijk wel bezocht moet hebben als je in Nikko bent.  Hieronder enkele bezienswaardigheden in Nikko.

Shinkyo Bridge

Deze eeuwenoude brug dateert uit 1636 en bevind zich aan het einde van de hoofdstraat in Nikko aan het begin van het tempelgebied. De brug is één van de drie mooiste bruggen in Japan.

Toshogu Shrine

Toshogu Shrine Nikko

Dit heiligdom werd gebouwd in 1617 door Tokugawa Hidetada voor zijn vader Tokugawa Ieyasu. Ieyasu was de eerste uit de Tokugawa familie die over Japan heerste. De familie regeerde ongeveer 250 jaar vanaf 1603. De huidige vorm van de tempel is ontstaan na restoratiewerken van zijn kleinzoon, Iemitsu.

De imposante poort, de Yomei-mon, is het bekendste symbool van het heiligdom. De poort is bezaaid met meer dan 500 verschillende soorten houtsnijwerk in vele kleuren. De beste ambachtslieden uit Japan werkten in die tijd aan deze poort. Helaas stond de poort in de stijgers voor renovatie toen ik er was, hij is inmiddels klaar. Wel zijn er restoratiewerkzaamheden gaande op het complex die uiteindelijk rondt 2020 klaar moeten zijn. Niet alles staat tegelijk in de steigers dus vooral heen gaan. Hieronder een andere prachtig bewerkte poort op het complex.

Toshogu Shrine Nikko 1

De tempel staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tijdens de herfstperiode als de bladeren felgekleurd zijn kan het erg druk zijn in de weekenden. Ga vooral doordeweeks in die periode.

Taiyuinbyo

Een mausoleum voor de kleinzoon van Tokugawa Ieyasu. Dit heiligdom ligt een klein stukje wandelen vanaf Toshogu Shrine en is in bouwstijl wat meer bescheiden dan die van zijn grootvader. Dit vanwege het diepe respect dat hij voor zijn grootvader had. Het is gebouwd in een gemixte stijl van boeddhisme en Shinto, net zoals Toshogu Shrine. Het is een prachtig gebouw dat meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Als je moeilijk ter been bent is deze tempel wat minder geschikt vanwege de hoge trap ernaar toe.

Klik hier voor een brochure met meer bezienswaardigheden in Nikko en omgeving.

  • Natuur en wandelen

Je kunt heerlijk wandelen in Nikko en omgeving, het is er ongelooflijk mooi en groen, een verademing na het drukke Tokio.  Mijn favoriete wandeling was kort maar heb er ontzettend van genoten.

Kanmangafuchi Abyss

Deze kloof is ontstaan na een uitbarsting van de nabij gelegen Nantai vulkaan. In de kloof staan zo’n zeventig beelden van Jizo, een god die voor de doden zorgt. De beelden kijken uit over de rivier. De route zelf is slechts een paar honderd meter als je de wandeling ernaar toe voor het gemak even niet mee telt. Ikzelf ben met de bus naar de Nikkoshokubutsuen bushalte gegaan en ben er daarvandaan heen gelopen. Google maps laat de te bewandelen route duidelijk zien. Daar vandaan ben ik terug Nikko ingelopen.  Zie enkele foto’s voor een indruk van Kanmangafuchi Abyss en de wandeling ernaartoe.

Kanmangafuchi Abyss, Nikko 2Kanmangafuchi Abyss, Nikko 1          Kanmangafuchi Abyss, Nikko 1

Houdt je van wandelen? Er zijn meer dan voldoende routes te vinden in Nikko en de omliggende omgeving. Loop dus zeker even langs de toeristeninformatie bij aankomst.

  • Lake Chuzenji

Dit meer ligt in de bergen boven Nikko en is ontstaan nadat een eruptie van de vulkaan Nantai de vallei beneden blokkeerde, zo’n 20.000 jaar geleden. Een mooi gebied met veel natuur en leuke winkeltjes en restaurantjes. Het is goed bereikbaar met de bus vanuit Nikko. Houdt er wel rekening mee dat de bus druk kan zijn, zorg dat je toch wel 20 minuten voor vertrek al in de rij staat wanneer je verzekerd wilt zijn van een zitplek. Zeker in de herfst (oktober tot en met begin november). De rit naar boven duurt zo’n vijftig minuten. Aangezien het een stuk hoger ligt dan Nikko is het een stuk koeler, houdt daar wel rekening mee met eventuele kledingkeuze.

Kegon Waterfall

Een mooie waterval een klein stukje lopen vanaf de bushalte. Er is tevens een winkel met allerlei lekkernijen en een restaurantje. Helaas is de waterval niet te zien bij mist. Maar gelukkig ben ik er twee keer geweest.

Lake Chuzenji

Het meer is behoorlijk groot en heerlijk om langs te wandelen. Je kunt tevens volledig om het meer heen lopen, de lengte van deze tocht is vijfentwintig kilometer. Of neem de boot (je kunt ook zelf een bootje huren) om vanaf het water te genieten van dit prachtige gebied. Hier is de herfst de mooiste periode vanwege de prachtige herfstkleuren. Tijdens mijn bezoek bleef het helaas mistig maar ook dat heeft zo zijn charmes.

Hangetsuyama uitzichtpunt

image by ( 公益社団法人栃木県観光物産協会 )

Voor een prachtig uitzicht over het Chuzenji meer is dit de plek om heen te gaan. De handigste manier om er te komen is met de bus vanaf Chuzenjiko Onsen naar de Hangetsuyama parkeerplaats. De rit duurt twintig minuten voor ongeveer €4,- enkele reis. Vanaf daar loop je in ongeveer een half uurtje naar boven, wandelschoenen zijn wel aan te raden. Als het mistig is dan zou ik er persoonlijk niet heen gaan. Het gaat uiteindelijk om het uitzicht.

Hoe kom je in Nikko en Lake Chuzenji

Nikko ligt ongeveer 150 kilometer vanaf Tokio. Met de trein ben je ongeveer twee uur onderweg vanaf Tokio station met één overstap op Utsunomiya. De rit valt volledig onder de JR Rail Pass. Mocht je geen Pass hebben dan ben je ongeveer €45,- kwijt voor een enkele reis in combinatie met een Shinkansen trein. Neem je alleen lokale treinen dan ben je een half uur langer onderweg en ben je ongeveer €25,- kwijt aan een enkele reis.

In Nikko zelf is een dagpas voor ongeveer €4.- het handigste om te kopen. Je kunt overigens ook makkelijk lopen naar het tempelgebied. Vanaf het station is dat zo’n twee kilometer via de hoofdstraat.

Om in Lake Chuzenji te komen neem je de bus. Een enkele rit kost je ongeveer €9.50 Een veel betere deal is de tweedaagse pas voor onbeperkt reizen voor ongeveer €16,-. Mocht je ook naar Yumoto Onsen gaan dat voorbij Lake Chuzenji ligt dan kost een tweedaagse pas ongeveer €24,-

Download hier de buskaart van Nikko en Lake Chuzenji. Een routeplanner voor de trein vindt je hier.

Ga je ook nog naar Nara tijdens je reis door Japan dan vind je hier een uitgebreide gids.
Ben je in Nikko geweest of ben je van plan erheen te gaan laat mij weten wat je mooiste ervaring was. Of wat je van plan bent te gaan doen.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.