Hij ruilde Nederland in voor een nieuw avontuur in Zambia

door Ron

Also available in: English

Vandaag een nieuw geweldig verhaal van iemand die verhuisde van Nederland naar het buitenland. Deze keer is het Marcel, die Nederland verruilde voor Zambia. Geniet van zijn verhaal.

 

Wie ben je en waarom ben je in Zambia gaan wonen?

Mijn naam is Marcel van Driel. Ik woon sinds begin 2011 in Zambia. Ik ben hier, in de hoofdstad Lusaka komen wonen omdat er een interessante baan beschikbaar kwam. Daarvoor woonde ik in Lilongwe, Malawi.

 

Wat trok jou zo aan in Zambia?

Destijds trok de baan me. Het was een interessante baan. En ik was heel blij in de regio te kunnen blijven werken. Dit is het deel van Afrika waar ik als kind al heen wilde. Wilde dieren, veel ruimte om je heen, warm weer en veel zon.

leeuw met prooi in Zambia

Waar liep je tegen aan in het proces van verhuizen?

Het proces van verhuizen was niet zo’n probleem. Ik ging werken voor de Duitse ontwikkelings organisatie GIZ, waarvoor ik al in Malawi werkte, dus het meeste papierwerk werd door hen geregeld. Mijn huisraad in Malawi had ik ter plekke verkocht en ik ben twee keer op en neer gereden en heb mijn spullen in de auto mee genomen. Nieuwe huisraad heb ik ter plekke nieuw gekocht. De eerste keer dat ik naar Afrika verhuisde, was van Nederland naar Mali. Dat was met mijn voormalige vrouw en haar kinderen. Dat was veel stressvoller, aangezien we veel meer moesten regelen. Papieren, vaccinaties, inboedel in opslag, spullen inpakken en verschepen, alles in Nederland opschrijven en ons uitschrijven. Bij aankomst in een nieuw en heel vreemd land waar ik de taal nauwelijks sprak een nieuw leven beginnen. Daarbij vergeleken was de verhuizing naar Zambia een peulenschil: het is mijn derde Afrikaanse land en veel registratie zaken werden door GIZ geregeld.

 

Wat voor werk deed je in Nederland en wat doe je nu?

In Nederland werkte ik als project leider bij de Dienst Landelijk Gebied, een dienst van het toenmalige Ministerie van LNV. Nu, na de baan bij GIZ, ben ik consutant bij het consultancy bedrijf wat ik hier heb opgezet. Ik train vooral stafleden van NGOs en lokale overheden in project management en planning.

 

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden: mijn huwelijk met mijn Zambiaanse vrouw. Dat was niet alleen een belangrijk moment in mijn leven, maar ook een hele interessante gebeurtenis waarij twee culturen bij elkaar kwamen. Een van de stappen in zo’n huwelijk is de Matebeto, waarbij de vrouwen van de familie van de bruid alle mogelijke maaltijden maakt die bij de cultuur passen en dat dan in potten op hun hoofd naar het huis van de aanstaande bruidegom brengen.

zijn trouwerij in Zambia

zijn trouwerij in Zambia

Dat gaat gepaard met gezang en getrommel en is een hele interessante gebeurtenis. Ik had mijn ouders, broer en schoonzus over en vrienden uit Nederland en die waren er ook bij. Heel bijzonder was dat. Verder zijn de vele trips die ik naar Nationale parken (zowel in Zambia en in het buitenland) heb gemaakt allemaal bijzonder. Het is vrij makkelijk om met je eigen auto vanuit Zambia andere landen te bezoeken. Botswana, Namibië, Tanzania, Zimbabwe, Zuid Afrika, ik ben er allemaal geweest en heb er mooie vakanties gehad. In Zambia heb ik tweemaal de kolonie vleerhonden gezien die elk jaar vanuit het Congo bekken in Kasanka national park neerstrijkt. Dat is de grootste samenkomst van zoogdieren in de wereld. Tot wel 10 miljoen vleerhonden strijken dan neer in een heel klein bosje. Maar nog mooier was het close up fotograferen van een poffadder in Matobo national park in Zimbabwe.

 

Heb je ook minder leuke dingen meegemaakt?

Veel. Heel veel. Het is bijvoorbeeld niet gemakkelijk een eigen bedrijf op te zetten. Ten eerste loop je tegen enorm veel bureaucratie en corruptie aan hier. Ten tweede was het vooral in het begin heel moeilijk als consultant een voet aan de grond te krijgen. En regelmatig wordt je geconfronteerd met andere zaken zoals stroomstoringen en water tekorten (Zambia produceert niet genoeg stroom en water en vooral in de afgelopen twee jaar waren er regelmatig storingen van 8 uur of meer per dag). Het is heel onaangenaam om in een relatief luxe huis te wonen en dan 8 uur lang geen stroom en geen water te hebben. Daarnaast sterven mensen hier vaak aan vermijdbare oorzaken. Ik heb hier in zes jaar meer begrafenissen meegemaakt dan in de rest van mijn leven. Ik heb vaak malaria gehad, zeker in de eerste jaren. De teller staat op 11 keer, waarvan maar 2x in 6 jaar in Zambia. De rest was in de 4 jaren in Mali en Malawi. Misschien ben ik nu wel immuun….

 

phyton, ZambiaWat mis je aan Nederland en wat absoluut niet?

Ik mis absoluut dat het leven meer voorspelbaar is en dat dingen goed geregeld zijn. Zaken gaan in Nederland veel sneller en mensen zijn veel meer service gericht, vooral bij de overheid. Wat ik absoluut niet mis is het gehaast en gezeur over kleine dingen. Ik maak me daar hier eerlijk gezegd ook schuldig aan hoor, maar in Nederland wordt je daar constant mee geconfronteerd. Musea mis ik ook. Ik ben een kunstfan en in Zambia is de waardering voor goede kunst erg miniem. En stroopwafels en goede kaas. Dat zijn wel twee dingen die ik hier erg mis. Verder is alles hier wel te krijgen.

 

 

Wat is het grootste verschil tussen Nederlanders en Zambianen?

Zambianen zijn, ondanks dat in veel gevallen hun leven zwaarder is, ogenschijnlijk gelukkkiger, minder zorgelijk. Ze gaan meer relaxed met het leven om. Bij mijn laatste bezoek aan Nederland, in December, viel mij op dat iedereen snel loopt, gehaast is, elkaar niet groet en contact zelfs ontwijkt. Het grappige is dat ik mezelf betrapte met veel mensen zoals kassieres bij de supermarkt een praatje te maken, omdat ik dit vanuit Zambia meer gewend ben. En de reactie was bijna altijd verrast maar wel leuk. Nederlanders zijn betrouwbaarder in de zin dat ze op tijd komen, en normaal gesproken hun afspraken nakomen. Dat is een rariteit in Zambia.

 

winst in de African cup, ZambiaIn welke plaats woon jijzelf en wat maakt die plek bijzonder? Wat zijn de bezienswaardigheden?

Ik woon in de hoofdstad Lusaka en net als alle Afrikaanse hoofsteden die ik heb bezocht is er eigenlijk niets dat deze stad bijzonder maakt. Afrikaanse steden hebben geen mooie oude gebouwen. Het zijn over het algemeen functionele, relatief nieuwe en slecht onderhouden steden. Daarnaast moet ik wel zeggen dat er hier veel te krijgen is. Er is een wildgroei aan shopping malls en er zijn heel veel supermarkten. Ook hebben we drie goede bioscopen. Maar zoals gezegd: de stad is niet mooi, heeft geen highlights zoals bijvoorbeeld de zee en de tafelberg in Kaapstad, behalve wellicht de vele lanen van flame trees en Jacarnda’s, die een hele straat rood of paars-blauw kleuren met hun prachtige bloemen. De grootste charme van Lusaka is uiteindelijk toch wel zijn bevolking: op straat lopend groeten mensen je. Voor eten kun je hier bij een groeiende groep goede restaurants terecht. Daarnaast zijn er het nieuwe Lusaka National park en een reptielen parkje.

 

 

Wat zijn volgens jou de plekken die je bezocht moet hebben als je in Zambia bent?

Victoria falls, ZambiaAbsolute toppers zijn de Victoria falls in Livingstone en South Luangwa National park. Helaas liggen die beide zo’n 1000 km uit elkaar (afstanden zijn zowiezo veel groter hier). Maar ze zijn allebij de moeite van een dag rijden waard. Livingstone is de tourisme hoofdstad van Zambia (maar niet zo vreselijk als andere toeristische plekjes). Er is van alles te doen. Rondrijden in het Mosi Oa Tunya national park, raften, Je kunt er zelfs de één na hoogste Bungee jump ter wereld maken. Ook kun je helicoptervluchten of hanglidervluchten maken over de watervallen. Verder kun je er verschillende souvenir markten bezoeken en een traditioneel dorp. South Luangwa is een van de beste en mooiste parken in Afrika en de kans om een luipaard te zien is daar bijna 100%. Het is aan te raden om een trip naar South Luangwa te combineren met een bezoek aan Malawi. Het meer daar is fantastisch om in te zwemmen en snorkelen. En vanuit South Luangwa is het een paar uurtjes doorrijden. Daarnaast zijn er de Lower Zambezi waar je boot safari’s kunt doen om wild te zien en vooral heel veel fantastische vogels. Het is ook een favoriete vislocatie voor sportvissers uit de Zuidelijk Afrikaanse regio. En dan is er nog het kafue national park, één van de grootste in Afrika.

 

Welke tips kan je reizigers die naar Zambia afreizen meegeven.

Koop een goed reisboek, bij voorkeur de Bradt en volg de instructies en adviezen. En zoek contact met mensen die in Zambia wonen voor tips en truuks. Zambia is niet het goedkoopste land in de regio, maar het heeft in elk deel van het jaar iets bijzonders te bieden. De mensen hier zijn, zoals in veel Afrikaanse landen, ontzettend vriendelijk. En de wegen zijn goed en veilig dus het is een prettig land om zelf in rond te reizen.

 Zambia

Wat is je favoriete Zambiaanse gerecht, heb je er een recept van die je wilt delen.

Eerlijk gezegd ben ik ontzettend teleurgesteld in de typische Zambiaanse gerechten. Het bestaat vooral uit Nzima, een blob van doorgekookte maismeel zonder smaak, waarbij dan groenten en of vlees worden geserveerd. De smaakmakers zijn tomaat, ui, zout en soms maggie. Maar voor avontuurlijke eters is het wel leuk één van de vele lokale retaurants te bezoeken en daar te eten. Dan moet men natuurlijk Vinkubala proberen, de gedroogde rupsen die er wat raar uitzien maar prima smaken.

 

After a fake attack from a small elefant. ZambiaIs er nog iets dat je graag zou willen vertellen?

Het leven in Zambia is absoluut meer onvoorspelbaar en soms zwaarder. Aan de andere kant woon ik hier in een huis met een mooie tuin en betaal daarvoor veel minder dan ik in Nederland zou betalen. Ik heb hiervoor voor $1000 in een huis gewoond waar ik een enorme lap grond omheen had, midden in de stad. Dat zou in Nederland in de hoofdstad een vermogen kosten. Dat is wel iets dat me in Zambia houdt. En dan natuurlijk de natuur. Hier liggen de steden en dorpen in een enorme lap natuur er wonen in Zambia nu zo’n 14 miljoen mensen in een land wat anderhalf keer zo groot als Frankrijk is. In Nederland liggen er snippertjes gecreëerrde natuur tussen steden en dorpen in. Voor een natuurliefhebber als mijzelf is het wat dat betreft echt beter wonen in Zambia.

 

 

 

Bedankt Marcel voor je fantastische foto’s en het kijkje in je leven in Zambia. Ik ga eens kijken hoe moeilijk het is om stroopwafels zelf te maken. Mocht het mij lukken dan laat ik je dat natuurlijk weten. Kan je ze misschien gewoon zelf maken. 

 

Laat hieronder een berichtje achter om te laten weten wat je van het interview vond.

 

3 reacties

Jennifer 05/05/2017 - 8:58 am

Erg leuk verhaal om te lezen en voor mij ook herkenbaar! Woon zelf definitief sinds 2014 in Zambia en daarvoor ook al 1,5, verdeeld over 2 perioden. Fantastisch land, onvoorspelbaar, vriendelijke mensen, heerlijk weer, prachtige natuur en veel relaxter…

Reply
Ron 05/05/2017 - 9:36 am

Blij te horen dat je van Marcel zijn verhaal hebt genoten. Mooi weer laat het hier in Nederland op het moment een beetje afweten. Het mag inderdaad soms wel iets relaxter hier, vermoedt dat het meer opvalt hoe gehaast wij hier zijn als je daar eenmaal woont.

Reply
Yvo 05/05/2017 - 10:46 pm

Er zitten een hoop fouten in de zambiaanse cultuur uitleg beetje jammer

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.