Nara bezienswaardigheden en festivals

door Ron

Nara, eerst dacht ik waarom deze plaats bezoeken tijdens mijn reis door Japan. Weer een plaats erbij, werd het niet te druk allemaal? Natuurlijk ben ik gegaan en kan niet anders zeggen dan dat ik enorm blij ben dat ik geweest ben. Vanaf het moment dat ik de trein uitstapte heb ik enorm genoten van deze plaats. De zon scheen en het was warm genoeg om zonder jas de dag door te brengen en dat in november. Het plaatsje voelde gewoon goed aan. Als je in de buurt bent van Nara en tijd hebt om erheen te gaan dan raadt ik dat absoluut aan.

Hieronder mijn gids van de dingen die ik gedaan en de bezienswaardigheden waar ik niet aan toe ben gekomen. Mocht je direct door willen naar het festival gedeelte klik hier.

 

Wat heb ik in Nara gedaan?

 • Nara Park

nara-herten

Het park ligt in het centrum van Nara en is behoorlijk groot, van oost naar west is het zo’n vier kilometer en van noord naar zuid is het ongeveer twee kilometer. Op de vele grasvelden is er geen gebrek aan grazende / koekjes etende herten. Dit is dan ook één van de grootste attracties van het park zelf. Op meerdere plekken in het park kun je voor 150 Yen een pakje speciale herten koekjes kopen waar de herten je vervolgens graag vanaf helpen. Ik heb in totaal twee pakjes gekocht waarvan de eerste redelijk beschaafd verdeeld kon worden. De tweede was ik snel doorheen dankzij drie stalkende herten. Wees gewaarschuwd ze zijn brutaal.  🙂 Het park is gevarieerd en huist meerdere tempels plus een museum.

 

 • Todai-ji tempel

todai-ji-tempel

Als je Nara bent is de Todai-ji tempel een must om te bezoeken. De tempel is enorm plus ontzettend mooi. De tempel dateert uit 728 en is opgericht door keizer Shomu, die groot belang hechtte aan het boeddhisme. Er wordt gezegd dat deze tempel Himugashi-no-Odera (grote tempel in het oosten) genoemd werd, omdat de locatie van de tempel oostelijk lag ten opzichte van de voormalige hoofdstad Heijo-kyo. Het formaat van de tempel is indrukwekkend. De grote boeddha zaal is 57 meter lang en 50 meter breed en daarmee het grootste houten gebouw ter wereld. In de zaal staat de grote boeddha met een hoogte van 15 meter en een gewicht van ongeveer 300 ton. De tempel is te vinden in Nara park en staat op de werelderfgoedlijst.

 

 • Kofuku-ji tempel

tempel-van-kofuku-ji

De Kofuku-ji tempel dateert uit 669 en opgericht door Kagami-no-Õkimi, de vrouw van Fujiwara no Kamatari. In de hoop dat haar man van zijn ziekte zou herstellen. De tempel stond oorspronkelijk in Yamashina (huidige Kyoto) Nadien is hij in 672 verhuisd naar Fujiwara-kyõ. In 710 is hij nogmaals ontmanteld en naar zijn huidige locatie aan de oostzijde van de de toenmalige hoofdstad (Heijõ-kyõ) het huidige Nara verhuisd. De tempel ligt aan het begin van het park vanaf het station gezien. Leuk om even langs te gaan mits in de buurt.

Naast deze drie dingen heb ik nog meerdere kleinere tempels bezocht in Nara park. Ik had graag nog meer willen zien, helaas liet de tijd dat niet toe.

 

Welke bezienswaardigheden zijn er nog meer in Nara?

 

Uiteraard zijn er veel meer bezienswaardigheden dan de drie dingen waar ik aan toe ben gekomen.

Nara National Museum

Het Nara National Museum is opgericht in 1889 als het keizerlijke nationale museum, de eerste tentoonstelling naast de vaste collectie vond plaats in 1895. Het museum heeft veel Japanse boeddhistische kunst in de collectie, zoals beelden, schilderijen, boekrollen en ceremoniële objecten. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen te vinden. In het museum zijn vrijwilligers aanwezig om je vragen aan te stellen en de hoogtepunten van de collectie aan te wijzen. De vrijwilligers zijn aanwezig van 10:00 tot 16:00. Het museum zelf is geopend van 09:30 tot 17:00 en ligt in Nara Park een stukje voorbij de Kofuku-ji tempel.


Kasuga Taisha Shrine

Kasuga Taisha is een Shinto heiligdom, gebouwd door Lord Fujiwara in opdracht van Keizer Shotoku. Vanaf de achtste eeuw door de welvaart van de Fujiwaras, werd het heiligdom gewijd aan de voorouders van de familie Fujiwara. De tempel dateert uit 768 en is meerdere malen herbouwd door de eeuwen heen. Het hoofdgebouw is aangewezen als nationale schat vanwege zijn speciale bouwstijl genaamd Kasuga-zukuri. Het interieur is beroemd vanwege zijn bronzen lantaarns en de vele stenen lantaarns die leiden tot het heiligdom.


nara-imperial-palaceNara (Heijo) imperial palace

Tijdens het grootste gedeelte van de Nara periode (710-794) diende Nara als de hoofdstad van Japan en stond bekend als Heijo-kyo. Het Paleis en het terrein waren ongeveer één vierkante kilometer groot. Buiten dat de keizer hier woonde, waren ook de overheidskantoren hier gevestigd. Vanwege zijn historische en culturele belang staat het paleis op de werelderfgoedlijst. Helaas zijn bijna alle gebouwen verloren gegaan, op één gebouw na die in de achtste eeuw verhuisde naar de Toshodaiji tempel. Nadat de hoofdstad verhuisde in 784 werd het paleis en een groot deel van de stad verlaten. De grond van het paleis werd vervolgens gebruikt voor rijstvelden.


toshodaiji-tempelToshodaiji tempel

De tempel stamt uit het jaar 759 en is opgericht door de Chinese priester Ganjin Wajo uit het Tang dynastie Jianzhen. Die op uitnodiging van keizer Shomu in 754 na vijf onsuccesvolle pogingen om de zee over te steken eindelijk in Nara arriveerde om les te geven in de Chinese boeddhistische leefregels. Na de oprichting van de tempel heeft hij daar vier jaar door gebracht tot zijn overlijden op 76 jarige leeftijd op 6 mei 763. In de Meay-do Hal staat een beeld van hem dat slechts enkele dagen per jaar te zien is voor het publiek (5-6-7 Juni).


yakushiji-tempelYakushiji tempel

Eén van de beroemdste boeddhistische tempels in Japan. Ooit één van de zeven grote tempels van Nanto in Nara. De tempel is het hoofdkantoor (bij gebrek aan een beter woord) van de Hossõ school van Japans boeddhisme. De tempel heeft een zeldzame zeven verdiepingen tellende padoga en oude beelden van de genezende Boeddha en Kannon. De tempel is gebouwd door keizer Temmu in 680 om te bidden voor de genezing van zijn vrouw keizerin Jito. Uiteindelijk is de tempel door de genezen keizerin in 698 afgebouwd na het overlijden van de keizer. Na twintig jaar is hij in 718 verhuisd naar zijn huidige locatie.


horyuji-tempelHoryuji tempel

Deze tempel ligt wat verder uit het centrum zo’n twaalf kilometer. De tempel is één van de oudste tempels in Japan en stamt uit 607. Tevens herbergt het tempelcomplex het oudste houten gebouw ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat deze tempel op de werelderfgoed lijst staat. Het verhaal van de oprichting van Horyuji is te vinden op de achterkant van het Yakusi Nyorai Boeddhabeeld aan de oostkant in de hoofdhal. Volgens de gegevens zweerde keizer Yomei dat hij een tempel en een Boeddhabeeld zou bouwen als een vorm van gebed voor zijn eigen genezing.  Helaas kwam die wens niet uit, hij overleed kort daarna.


Kasugayama Primeval forest

Sinds 841 wordt het bos gezien als heilig en mag er niet gejaagd of gekapt worden. Het bos ligt op de berg Wakakusayama met een hoogte van 497 meter. Er zijn meerdere paden die naar de top van Wakakusayama leiden eindigend net voor Kasuga heiligdom. Van mensen die het bos betreden wordt verwacht dat men niet van de paden afwijkt. Ook hier is er een kans om herten te zien. Een goede plek om even lekker te relaxen en alle drukte te vergeten.


 

Adres toeristeninformatie Nara:

 • 1082 Sanjyohonmachi, Nara-city, Nara, telefoonnummer: 0742-27-2223
 • Ligt net buiten het JR station, ongeveer één minuut lopen.
 • Download hier de sightseeing map van Nara.

Nara Festivals

 

 • Yamayaki festival (januari)

Elke vierde zaterdag in januari vind het Yamayaki festival plaats. Op de berg (in het verleden een vulkaan) Wakakusayama ook wel Mikasayama genaamd wordt het Yamayaki nieuwjaarsfestival gehouden. Bij het Kasuga Taisha heiligdom wordt er een fakkel aangestoken met het heilige vuur. De fakkel wordt vervolgens naar een klein heiligdom gedragen onderaan de berg door een parade van boeddhistische monniken. Eerst wordt het gras op de berg in brand gestoken door leden van de Kofuku-ji, Todai-ji en Kasuga Taisha tempels. Daarna wordt er vuurwerk afgestoken terwijl de berg ongeveer nog dertig minuten door brandt. Uiteraard staat de brandweer paraat bij het verbranden van de grasvelden. Als je een goede plek wilt bemachtigen moet je vroeg aanwezig zijn.

Volgens de verhalen is de traditie ontstaan door een ruzie over de precieze locatie van de grens tussen de Kofuku-ji tempel en de Todai-ji tempel. Nadat iemand van de regering als mediator tussen beiden kwam in 1760 werd de grens, de oorzaak van het conflict, in brand gestoken. Volgens een ander verhaal werd de berg verbrand om wilde zwijnen te verjagen of schadelijke insecten te doden.

 

 • Mantoro festival (februari en augustus)

Drie keer per jaar worden er in het gebied bij Kasuga Tasidha Shrine meer dan 3000 lantaarns ontstoken. 3 februari (Setsubun Mantoro) en 14-15 augustus (Chugen Mantoro) tussen 19:00 – 21:30 in de zomer en 18:00 – 20:30 in de winter. Deze traditie bestaat al 800 jaar en de meeste lantaarns zijn donaties van de bewoners van Nara met uitzondering van enkele lantaarns die toegewijd zijn aan samoerai krijgers. De lantaarns in de tuin zijn gedecoreerd met stripjes Japans papier met wensen van mensen erop, deze worden ontstoken door de deelnemers.

Het winterfestival op drie februari markeert de overgang van de winter naar lente. Tijdens de vroege ochtend worden er bonen, good luck charms en een gelofte-offer foto van een paard verkocht, ze zijn nodig een om een lang leven te krijgen. Tijdens de dag zijn er dansers te vinden in het gebied rond de tempel in traditionele kimono’s.

 

 • Omizutori festival (maart)

Priesters van de Todai-ji tempel biechten hun zonden op aan de Kannon met elf gezichten in de Nigatsu-do Hal. Tevens bidden ze veertien aaneengesloten dagen voor wereldvrede en een rijke oogst. Dit ritueel heet Shuni-e en gebeurd al sinds 752. Tijdens het festival is het volgende gedeelte genaamd Otaimatsu echt de moeite waard om te zien. Priesters rennen dan zwaaiend met brandende fakkels door de gangen. er wordt gezegd dat als je de vonken over je heen krijgt je beschermd wordt tegen het kwaad.

Het hoogtepunt van het festival is in de ochtend van dertien maart. Water dat alleen aan de voorkant van het gebouw ontspringt wordt op deze dag omhoog gehaald en geofferd aan de boeddhistische goden. Het water zou de kracht hebben om alle ziektes te genezen. De volgende dag wordt het water in een pot gegoten en daaraan voegen ze water uit een ander pot toe die al 1200 jaar lang word bijgevuld.

 • Takigi O-Noh festival (mei)

Het Takigi O-Noh festival in mei is een traditioneel Japans musical drama, opgevoerd op een openluchtpodium op het gras van de Kofukuji tempel. Het drama wordt s’avonds opgevoerd en verlicht door vuurkorven. De acteurs dragen houten gelakte maskers en zijn uitgedost in prachtige kostuums. Het stuk wordt begeleid door fluiten en drums. Tussen de Noh voorstellingen door zijn er ook komische drama’s te zien die in groot contrast staan met Noh die voornamelijk uit zang en dans bestaan.

Als je een goed plek wilt bemachtigen kom dan vroeg of reserveer een stoel voor 3500 Yen voor een dagpas of 5000 Yen voor een tweedaagse pas. Voor meer informatie over kaarten neem contact op met de toeristeninformatie in Nara. Het adres staat een stukje terug.

 

 • Shika no Tsunokiri festival (oktober)

Shika no Tsunokiri festival luidt het begin van het herfstseizoen in en wordt begin oktober gehouden. In 2016 was dat 8-10 oktober de entreekosten waren 1000 Yen. Het festival bestaat al zo’n 300 jaar en is ontstaan om de bewoners van Nara te beschermen tegen de geweien van de herten. Op een vaste plek in Nara park worden ongeveer vier herten tegelijk bijéén gedreven en vervolgens met een touw gevangen. Dan worden ze op de grond gewerkt en de geweien verwijderd. Hoewel dit wellicht zielig klinkt heeft het er wel voor gezorgd dat hert en mens zonder problemen en verwondingen naast elkaar kunnen leven in Nara. De foto hieronder is een maand na het festival genomen, blijkbaar weten sommige herten de dans te ontspringen.

 

Hoe kom je in Nara, Japan?

 

Hieronder de reistijden vanaf drie plaatsen in Japan. Ik heb bewust alleen voor de trien gekozen omdat dit het meest gekozen vervoermiddel is. De meest logische keuze is om het vanuit Kyoto of Osaka te doen. Mocht je het vanaf andere plaatsen willen weten of de treintijden willen opzoeken ga dan naar:

http://www.hyperdia.com/

Of natuurlijk voor totaal andere ritten in Japan.

Vanaf Naam trein Reistijd
Kyoto JR Nara Line Rapid Service for Nara 44 min
Osaka JR Yamatoji Rapid Service for Kamo 50 min
Tokio Shinkansen naar Kyoto, daarna de eerder aangeven lijn vanaf Kyoto. 158 min + 44 min

Ik heb een geweldige dag in Nara gehad. Mocht jij er zijn geweest laat mij hieronder weten wat jij er van vond. Ga je er nog heen wat wil je zeker gaan zien?

  
Wellicht lijkt het je leuk om mijn aanbevolen reisschema te zien voor je eerste keer in Japan. Of om mijn avonturen in Japan te lezen.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.