Nagomi visit, eten bij een Japanse familie

door Ron
Nagomi visit

Also available in: English

Leer de lokale bevolking beter kennen door bij ze thuis te eten via Nagomi Visit. Een ideale manier om nieuwe mensen te ontmoeten, hun cultuur op te snuiven en een kijkje bij een familie thuis te nemen. Nagomi Visit heeft ongeveer 750 hosts en al meer dan 4000 mensen uit 67 landen hebben bij een host gegeten. Het idee erachter is om nieuwe vrienden te maken. In mijn geval is dit gelukt, mijn host Naoko was geweldig en we hebben nog steeds contact met elkaar. 

 

Mijn ervaring met Nagomi visit

 

Ongeveer een maand voordat ik naar Japan vertrok heb ik een host had gevonden via Nagomi Visit. Enkele dagen later werden we vrienden op Facebook en hebben we onze telefoonnummers uitgewisseld. Via Facebook en whatsapp leerden we elkaar al een beetje kennen voordat ik naar Japan vertrok. Na enkele dagen in Japan, was het zover op 28 oktober. We hadden om zes uur afgesproken op het station van Tennoudai, vijftig minuten met de trein vanaf Tokio. Dit werd tevens mijn eerste treinreis vanaf het enorme station van Tokio. Tijdens de rit naar mijn Japanse familie werd ik toch wel wat zenuwachtig. Misschien zou het wel niet klikken of komt het gesprek gewoon niet op gang, dat waren de gedachten die door mijn hoofd schoten. Eenmaal gearriveerd stond Naoko mij al op te wachten, we herkenden elkaar meteen en het bordje dat ze mee had was niet nodig. Na een kort ritje met de auto arriveerden we bij haar huis, het was helaas al donker dus kon het huis van buiten niet goed zien en de tuin eromheen helaas ook niet. Binnen stonden haar moeder (Namiko) en jongste zoon ons al op te wachten.

Nadat ik mijn schoenen had uitgedaan informeerden ze meteen hoe het met mijn voet ging (De dag ervoor had ik contact gehad met haar om iets voor mijn voet te vinden in Japan. Mijn hiel was erg pijnlijk namelijk). Super attent. Eerst mocht ik even wat rondkijken in het huis, daarna meteen aan de bak gegaan in de keuken. Ze had mij gevraagd of ik wilde meehelpen met koken, dat wilde ik absoluut. Ik ben samen met haar zoon en Namiko nigiri gaan maken. Was supergezellig en leuk om te doen. De oudste zoon kwam ook nog even om mij te begroeten met de gepaste tegenzin van een puber. 

Ze hadden buiten de Nigiri die we samen maakten al heel veel ander eten voorbereid. Tempura met worst, paddenstoelen, garnalen etc en salade, vlees, lotus en yams.

Tijdens het eten gezellig zitten praten over van alles en nog wat. Namiko sprak slechts een beetje Engels dus Naoko mocht ook nog voor tolk spelen. Wat een geweldige mensen, heb enorm genoten van onze gesprekken tijdens het diner. Daarover gesproken; het eten was fantastisch. Nadien kreeg ik van haar nog speciale pleisters voor mijn hiel. Wilde ze betalen maar dat mocht niet, super lief. Ik heb haar op mijn beurt een blik met stroopwafels gegeven, leek mij wel zo leuk om een kleinigheidje mee te nemen. Ze zei tegen mij had je niet moeten doen en kwam vervolgens zelf met een super leuke doek met uilen erop, voor goed geluk. Extra leuk na mijn uilencafé ervaring.

Rond 22:00 weer naar het station gegaan om een klein uurtje later te arriveren in Tokio. Het was een geweldige ervaring en ik kan het iedereen aanraden. Zodra ik ooit weer in Japan ben hebben we al afgesproken dat ik weer gezellig langs kom.

 

Hoe werkt Nagomi visit?

Uiteraard begint alles met het vinden van een host. Het zijn allemaal mensen die van eten houden en het leuk vinden nieuwe mensen te ontmoeten. Houdt er rekening mee dat je minimaal tien dagen van te voren boekt. Het eerste wat je moet doen is het formulier invullen met de volgende gegevens:

 • In welke plaats zoek je een host.
 • Geef de datums door wanneer je kan en of je lunch of diner wilt.
 • Kom je alleen, samen of met kinderen.
 • Naam, leeftijd, land van herkomst.
 • Plaats eventueel een foto (heb ik wel gedaan)
 • Dan misschien wel het belangrijkste, het schrijven van een introductie van jezelf. Het hoeft geen opstel te worden maar het is wel belangrijk dat je echt wat over jezelf verteld.  
 • Geef aan wat voor host je zoekt. Iemand met kinderen, vrienden, een solo host of zoals ik deed, iedere host welkom.
 • Geef aan of je dingen niet lust of mag eten.

Dan wordt het stiekem toch wel een beetje spannend. Je profiel komt online en de hosts hebben drie dagen de tijd om te reageren als ze willen afspreken. Ik kreeg pas op dag drie, enkele reacties. Werd al even nerveus dat niemand mij wilde. 🙂 Als de dagen voorbij zijn en je hebt reacties dan worden de rollen omgedraaid. Je krijgt nu zelf drie dagen om een host uit je reacties te kiezen, ook de hosts vertellen uiteraard wat over zichzelf. Zodra je hebt gekozen is de afspraak met je onbekende vrienden gemaakt.

 

Kosten

Er zijn wel kosten aan verbonden zodat de host zijn kosten voor het eten en drinken eruit kan halen en Nagomi Visit kan blijven draaien. De prijs is 3500 Yen per persoon (ongeveer 28 Euro) Deze prijs is vast voor elke afspraak gemaakt via Nagomi Visit. Overigens is Nagomi Visit een non-profit organisatie. De reden dat je niet rechtstreeks aan de host betaald zodra je daar bent is volgens de organisatie, omdat er dan toch meteen een andere sfeer ontstaat. Ik moet zeggen dat ik mij daar wel wat bij kan voorstellen, krijgt het toch wat meer een huiskamerrestaurant gevoel vermoed ik. Tevens kunnen ze op deze manier ook garanderen dat de prijs bij elke host gelijk is.  

 

Reistijd & minimale duur van het bezoek

De afstand tot het huis van je host is altijd maximaal een uur vanaf het gekozen treinstation. Dus alleen hosts die binnen die reistijd wonen zullen reageren. Afstanden vanaf de grotere stations kunnen vooraf geverifieerd worden. Nadat je betaling is afgerond krijg je te zien waar je je host precies zult ontmoeten. 

Het bezoek zelf duurt minimaal tussen de twee en drie uur. Probeer dus niet te krap te plannen want als het gezellig is kan het natuurlijk langer duren. Bij mij duurde het bezoek namelijk ruim vier uur. Was super gezellig maar goed moest ook nog terug naar Tokio.

 

Wat is er nog meer handig om te weten

 

 • Alle host van Nagomi Visit spreken Engels. Houdt er wel rekening mee dat ze het Engels niet altijd perfect onder de knie hebben dus heb wat geduld in dat geval. 
 • De hosts zullen altijd hun best doen een heerlijke maaltijd te bereiden en informatie over eten en hun cultuur met je te delen. Maar houdt er rekening mee dat ze soms gewerkt hebben of ook nog een gezin hebben. Het is tenslotte voor hen geen vakantie. Daarom kunnen ze wellicht niet uren van te voren in de keuken staan. 
 • Als je zelf wilt mee koken omdat je dat leuk vindt is het handig omdat even te vermelden in je het stukje dat je over jezelf schrijft. Sommige hosts hebben cook together in hun profiel staan. 
 • Je komt bij hen thuis dus gedraag je netjes en zorg dat je op de afgesproken tijd aanwezig bent. 
 • Zie het alsof je bij vrienden gaat eten en niet in een restaurant. Gewoon gezellig kletsen en wellicht helpen met iets indien nodig. 

 

Het belangrijkste is eigenlijk dat jezelf bent, honger hebt, zin in een praatje en nieuwe mensen wilt leren kennen. Een leuke afspraak met je nog onbekende nieuwe vrienden. Het is wellicht leuk om een kleinigheidje mee te nemen maar het hoeft natuurlijk niet. Hopelijk heb je wat aan deze informatie gehad en als jij het ook wilt gaan doen, klik op de link hieronder.

Nagomi Visit website

2 reacties

Yvonne 16/12/2016 - 7:36 pm

Wat een leuke, unieke ervaring zeg! Dit zou ik zeker ook een keertje willen proberen in Japan. Ook leuk om te lezen dat je nog steeds contact hebt. 🙂

Reply
Ron 17/12/2016 - 2:06 am

Het was absoluut een fantastische ervaring. Echt doen als je er een keer heen gaat. Vind het inderdaad super dat ik nog contact met Naoko heb. 😀

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.