Kuusamo Finland, sneeuwscooters en sledehonden

door Ron

Also available in: English

Het is alweer bijna kerst en het ziet er niet naar uit dat het een witte kerst wordt. Daardoor moest ik plotseling denken aan een reisje dat ik met mijn oud collega’s Nicole en Josse mocht maken met dank aan Sony. Een weekend naar Lapland, daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Kuusamo, Finland om precies te zijn.

 

In het donker door de bossen van Kuusamo

 

Nadat we arriveerden liepen we al snel rond in warme pakken met stevige schoenen en warme handschoenen aan. In de hand een helm. Ondertussen was de zon al ondergegaan en stonden er sneeuwscooters klaar. Ja, ik had verwacht dat we dat weekend op een sneeuwscooter zouden belanden maar niet binnen een uur na de landing en ook nog in het donker. De organisatie had alles strak geregeld dus na een spoedcursus sneeuwscooter besturen reden we met een optocht van sneeuwscooters de bossen van Kuusamo in.  Wij waren niet de enige die dit tripje aan Sony te danken hadden ik denk dat we al met al met zo’n vijftien man waren. Eenmaal op het smalle pad in het bos konden we het niet laten om een groot deel van de groep achter ons te laten en een soort van kopgroepje te vormen. Wat geweldig, scheuren door een donker bos! Nou ja totdat er een heuveltje kwam gevolgd door een bocht naar links en meteen naar rechts. Waardoor ik dus geen zicht meer had op het donkere pad. Ja daar ging het mis. Met een redelijke gang schoot ik het pad af en ondanks mijn verwoede pogingen om er weer op te komen, boorde de scooter zich steeds dieper de sneeuw in.

Kuusamo, sneeuwscooter

Op het pad was het dan wel mooie samengeperste sneeuw, maar eenmaal daar vanaf was het toch echt een ander verhaal. Nadat de groepsbegeleider mijn scooter weer had bevrijdt, duidelijk ervaring, kon de door mij veroorzaakte file weer verder. Na een heerlijke rit met nog één klein diepe sneeuw incident (dit keer niet van mij) arriveerden wij bij de Russische grens. Wat een ervaring zo’n simpele post met een houten toren, hut en slagboom midden in de bossen. De Russen liepen streng langs om de paspoorten te controleren. Uiteindelijk moest er iemand van de organisatie mee naar binnen, na een minuut of tien konden we dan toch Rusland in. Achteraf ging het verhaal dat we te laat waren en de grens al gesloten was, waarschijnlijk is er geld van hand gewisseld om voorbij de grens te kunnen. We zullen het nooit weten. Niet ver over de grens hebben we rendier gegeten en geborreld om vervolgens in een blokhut in slaap te vallen.

 

Overdag is leuker, zie je tenminste wat

 

Rusland

Na een onrustige nacht stonden Nicole en ik alweer vroeg buiten te genieten van de stilte en de sneeuw. Eenmaal weer op de sneeuwscooter vertrokken we door de bossen terug naar Finland. Josse had mij nog wel zo rijkelijk uitgelachen dat ik van het pad af vloog maar uhm dat was in ieder geval terwijl het donker was. 😉

Kuusamo, sneeuwscooter

Hij was nu de oorzaak van het wachten.

Kuusamo, sneeuwscooter

Na een flink stuk rijden belanden we bij een bevroren meer en hoe gaaf dat we daar overheen konden. Er liep een spoor over het ijs van waar er eerder sneeuwscooters overheen waren gegaan en dat was ook het pad dat wij volgden. Dit was een mooi lang recht stuk en met het gas vol open scheurden we over het meer, kan je vertellen dat ging behoorlijk hard. 😀

 

Sledehonden en een lancering

 

Sledehonden

Eenmaal aangekomen bij de bestemming werd ons meteen duidelijk wat ze voor ons geregeld hadden. Sledehonden! Nicole en ik gingen samen, zij achterop om de honden aan te sturen en ik zittend in de slee. Later zouden we wisselen. Rennen konden ze wel. Het ging lang goed, totdat ik net mijn camera terug in mijn tas wilde stoppen en we door een bocht gingen. De snelheid lag ietwat te hoog voor de bocht en Nicole en ik werden letterlijk van de slee af gelanceerd terwijl de honden vrolijk met de slee doorrenden. Terwijl ik weer overeind kwam uit de sneeuw zag ik mijn camera er een stukje verder nog net in belanden. Hahahaha het was geweldig. Na het vinden van mijn camera zijn we ploegend door de sneeuw terug naar het pad gegaan, de sneeuw kwam bijna tot mijn middel.

sledehonden

Na een heerlijke ochtend en een klein stukje verder te zijn gereden met de sneeuwscooters was het tijd voor lunch. Lohikeitto ( Finse zalmsoep) Heerlijk gegeten en genoten van de sfeer van de kleine overdekte hutten, de warme soep plus broodjes en natuurlijk het feit dat we midden in de besneeuwde bossen zaten, geweldig.

Kuusamo

Kuusamo

Rond een uur of half drie á drie belanden we in het hotel in Kuusamo voor de laatste nacht. Lekker een beetje gewandeld met z’n drieën en wat gerelaxed. Ze hebben ook een skipiste in Kuusamo maar goed niet gedaan, kan het namelijk ook niet. In de avond met zijn allen lekker gegeten in het hotel en heerlijk zitten borrelen nadien. Voor dat ik wist zaten we de volgende dag alweer in de bus vanaf Kusaamo naar de luchthaven.

Wat een fantastisch weekend.

Moest door deze herinnering meteen de Finse zalmsoep (Lohikeitto) maken. Dacht doe eens wat anders en plaats het recept ook op mijn blog.

 

2 reacties

Jenny 28/12/2016 - 7:42 pm

Leuk! Ik vertrek dit weekend naar Fins Lapland. Ik ben heel benieuwd hoe ik het ga ervaren. Het thermo-ondergoed is al ingepakt 😉

Reply
Ron 28/12/2016 - 10:51 pm

Ik weet zeker dat je het super gaat vinden. Ga je ook nog op de sneeuwscooter? Echt heel erg gaaf om te doen. Veel plezier 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.