Koyasan, een plaats om nooit meer te vergeten

door Ron
Koyasan

Koyasan ligt in het Noord Oosten van de provincie Wakayama, Japan in het Koya-Ryujin Nationaal Park op een hoogte van ongeveer 800 meter. Houdt er dus rekening mee dat de temperatuur gemiddeld vijf graden lager ligt in Koyasan in vergelijking met bijvoorbeeld Osaka. Op de top van Mount Koya omringd door bergen staat de hoofdtempel van Kongobu-ji met een 1200 jaar oude geschiedenis, opgericht door Kobo Daishi. Hij begon met de bouw van de Garan tempel in 826 na jaren van rondzwerven door het land op zoek naar een geschikte locatie. Sindsdien zijn er ruim honderd tempels gebouwd in het gebied en vormen daarmee een religieuze stad. Ik heb enorm genoten van Koyasan tijdens mijn trip in November. Daarbij werd ik tevens getrakteerd op prachtige herfstkleuren.

 

Hoe bereik je Koyasan (Mount Koya)

Koyasan

De beste manier om Koyasan te bereiken is met de trein vanaf het Osaka Namba of Shin-Imamiya station. Vanaf daar reis je door naar het Gokurakubashi station waar je moet overstappen op een kabelbaan naar boven. Het gehele traject wordt gereden door een Private Railway en als je een JR-Pass hebt is deze dus niet geldig op dit traject. De route erheen is al de moeite waard, zeker het prachtige gedeelte Mount Koya op. Het is een enkele lijn die naar boven loopt en afhankelijk van de trein die je neemt zal je soms op één van de kleine stationnetjes op de berg even stil staan om de trein de ander kant op te laten passeren. Ik heb enorm genoten van de rit van en naar Koyasan. Zodra je met de kabelbaan boven bent moet je nog enkele haltes de bus nemen om de plaats zelf te bereiken. Het beste treinticket om heen en terug te reizen is de Koyasan World Heritage Ticket. Deze is twee dagen geldig en je kunt tevens gratis met de bus in Koyasan. de pas kost je ongeveer 28 Euro. Je kunt deze aanschaffen op het Osaka Namba station, Shin-Imamiya station of bij reisbureau’s in Osaka.

 

De eeuwenoude begraafplaats

Koyasan

Deze plek moet je bezoeken als je in Koyasan bent. De begraafplaats is ongeveer twee kilometer lang en huist meer dan 200.000 grafstenen.  De oorspronkelijke ingang Ichinohashi Bridge (nr 11 op de kaart) wordt steeds minder gebruikt. Veel mensen pakken de bus naar de nieuwe ingang bij de Okunoin-mae bushalte (nr 14). Toch raadt ik je wel aan via deze brug de begraafplaats te betreden. De wandeling over de begraafplaats is prachtig en omdat veel mensen de nieuwe ingang nemen relatief rustig. Het pad leidt je naar de Okunoin tempel aan het einde van de begraafplaats. Dit is de plek waar Kobo Daishi (Kukai) in het mausoleum begraven ligt. De oprichter van het Shingon boeddhisme en één van de meest vereerde personen in Japan. Er wordt gezegd dat hij niet is overleden maar in het mausoleum rust in eeuwige meditatie, wachtend op Miroku Nyorai, de boeddha van de toekomst. Je kunt eventueel via het nieuwe gedeelte terug lopen naar de bus. Ik vond het leuker om gewoon weer via dezelfde weg terug te wandelen. De begraafplaats is 24/7 open en kan dus ook s’nachts bezocht worden. Er worden dan ook speciale nacht tours gegeven. Moet zeggen dat het in je eentje redelijk spooky is om in het donker daar te lopen. 

 

Tempel overnachting

Koyasan, Kongo Sanmai tempel

Ik verbleef in de Kongo Sanmai tempel. Hoewel je natuurlijk niet letterlijk in de tempel slaapt maar in een bijgebouw maakt dat het absoluut geen mindere ervaring. Het is natuurlijk ook niet mogelijk, het gebouw is daar veel te oud voor en het risico op schade te groot. Op het terrein van de tempel vind je de Tahōtō pagode gebouwd in 1223 door Masako Hojo (1157-1225) om haar zoon Minamoto no Sanetomo (1192-1219) te eren die op en gewelddadige manier werd vermoord. Het gebouw is een nationale schat. De overnachting was inclusief  een vegetarisch diner en ontbijt dat keurig op de kamer werd gebracht door één van de monniken. Ze waren ongelooflijk vriendelijk. Het eten was voor mij ruim voldoende en bestond uit veel verschillende kleine gerechtjes en erg lekker. Na het avondeten werd alles keurig opgehaald en vervolgens de futon voor de nacht neergelegd. De voornaamste reden voor mij om deze overnachting te doen was om het ochtendgebed te kunnen bijwonen. Hoewel, toen mijn wekker om 05:45 afging dacht ik daar toch echt anders over. Het gebed duurde ongeveer een uur en was erg mooi om te zien en mee te maken. Aan het einde van de ceremonie was er nog uitleg over het geheel. Wat mij al door één van de monniken de vorige avond was verteld. Uiteraard was de ochtendceremonie wel in de oude tempel. Nadien stond het ontbijt al klaar op de kamer, gelukkig met warme thee want het was behoorlijk koud in de tempel. Een prachtige ervaring om nooit meer te vergeten. 

 

 Wat is er nog meer te doen?

Koyasan

Buiten de tempelovernachting en de Okunoin Tempel met de aangrenzende begraafplaats is er natuurlijk nog wel meer te zien en doen. Ga bijvoorbeeld naar het Reihokan museum met stukken uit de 1200 jaar oude geschiedenis van de tempel, nationale schatten en meer. Wandel lekker rond door het plaatsje en bezoek enkele tempels. Er is in ieder geval genoeg te zien in Koyasan. Mocht je er zijn in oktober/november vergeet dan niet te genieten van de herfstkleuren. Om het je makkelijk te maken download je hier de kaart van Koyasan met twaalf highlights om te doen tijdens je eventuele bezoek.

Ik kijk in ieder geval met veel plezier terug op Koyasan en kan iedereen aanraden er heen te gaan.

Helaas mocht je geen foto’s maken van de gebedsruimte in de tempel waar ik verbleef (Kongo Sanmai). Gelukkig heb ik er wel een paar online gevonden.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.