Zes weken na haar bezoek aan IJsland, emigreerde Karin

door Ron

Also available in: English

Een nieuw onderdeel op mijn website. Interviews met mensen die Nederland hebben verlaten. Of het nu was om hun dromen na te jagen, de liefde of iets totaal anders. Vandaag, dankzij de medewerking van Karin uit IJsland een kijkje in haar leven sinds ze daarheen verhuisde in 2008. Geniet ervan. 

 

Wie ben je en waarom ben je in IJsland gaan wonen?

Mijn naam is Karin Esther en als zoveel verhalen over verhuizen naar het buitenland, voor de liefde. Mijn man en ik hebben elkaar leren kennen via het spelen van World of Warcraft. Eerst samen via internet spelen, eens bellen, dat bellen werden uren bellen, elkaar ontmoeten. Het kwartje viel onmiddelijk en zes weken na de eerste fysieke kennismaking ben ik naar IJsland verhuisd in 2008. In 2014 zijn we getrouwd omdat dit wettelijke zekerheid geeft. Een samenlevingscontract kent (of kende) men hier niet.

 

Wat trok jou zo aan in IJsland?

Het land kende ik voor ik Jón leerde kennen alleen maar van foto’s en wat documentaires die ik in Nederland op televisie zag. Eigenlijk trok het land me helemaal niet aan. In mijn beleving een koud land waar het veel te veel donker was. Niets is minder waar. Het land is sprookjesachtig mooi.

ijsland

Waar liep je tegen aan in het proces van verhuizen?

De kosten vooral. Eigenlijk ging het regelen van een leien dakje. Mede dankzij internet waar ik nogal handig mee ben. De zaken regelen in Nederland ging moeizamer, vooral het papierwerk.

 

Wat voor werk deed je in Nederland en wat doe je nu?

Op het moment dat ik besloot te verhuizen werkte ik via Randstad bij Philips in de recruiting van hoger opgeleiden. Jón is beeldhouwer en we hebben onze eigen studio en gallery. Ikzelf werk nu met glas. Dat was altijd al een fascinatie sinds kind-zijn en hier had ik de kans om er ook daadwerkelijk wat mee te doen.

glaswerk Karin Esther

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Oh er zijn zoveel mooie dingen gebeurd in deze negen jaar dat ik hier nu ben. Op persoonlijk vlak de trouwerijen van familieleden in zowel Nederland als hier op IJsland, kleinkinderen die geboren zijn, ook in beide landen. Het reizen dat we doen. Vanwege Jóns beeldhouwkunst zijn we in China, Turkije, Nepal en de Verenigde Staten geweest op uitnodiging. Gelukkig kan ik altijd mee. Dit zijn ervaringen die je nooit vergeet.

 

Heb je ook minder leuke dingen meegemaakt?

Vooral in de begin jaren was het erg moeilijk, je mist je familie en vrienden en omdat er toch een taalbarriere was ontstonden er soms misverstanden. Onze voertaal is (nog steeds) Engels. Alhoewel er vaak Nederlands en IJslands doorheen gegooid wordt tegenwoordig.

[clickToTweet tweet=”Zij #emigreerde voor de liefde naar #IJsland. Zou jij het doen? Lees het #interview hier http://bit.ly/2prEJ47″ quote=”Zij emigreerde voor de liefde. Zou jij het doen?” theme=”style3″]

 

Wat mis je aan Nederland en wat absoluut niet?

Er is behalve mijn familie en vrienden niet veel dat ik mis. Lastig vind ik nog steeds het gebrek aan keuze in verse groente in de supermarkt maar ik besef ook heel goed dat we in Nederland op het gebied van voedsel zo ongelooflijk veel keuze hebben.

ijsland

Wat is het grootste verschil tussen Nederlanders en IJslanders?

IJslandse mensen zijn, vind ik, veel ontspannener. Er heerst hier een zogeheten eiland mentaliteit. Het gebrek aan (of misschien meer het niet nakomen van) regels en wetten. Je ziet hier bijvoorbeeld zoveel mensen bellend achter het stuur. De helft van de auto’s rijdt met half licht of zelfs zonder en zo zijn er ettelijke verkeers dingen die in Nederland hard afgestraft zouden worden. Men is hier ook erg makkelijk in andere zaken. Heb je op het laatste moment papieren nodig maar is het kantoor gesloten? Als je mazzel hebt dan openen ze nog even voor je en maken het in orde. (zelf niet meegemaakt maar van horen zeggen)

 

ijslandIn welke plaats woon jijzelf en wat maakt die plek bijzonder? Wat zijn de
bezienswaardigheden?

Wij wonen en werken in Kópavogur waar we een kleine kunst gallery hebben met een workshop. We wonen erboven. Na Reykjavík is dit de grootste plaats op IJsland. Daar Reykjavík en de omliggende plaatsen aaneen zijn gegroeid is het net alsof het een grote stad is. We hebben hier een plaatselijk museum en daar hebben ze regelmatig leuke tentoonstellingen. Verder hebben we hier één van de twee malls. Persoonlijk kom ik daar alleen als het echt nodig is en dat is gelukkig bijna nooit. Op zich heeft Reykjavík voor toeristen genoeg te bieden, er schijnt een bruisend uitgaansleven te zijn.

 

 

Wat zijn volgens jou de plekken die je bezocht moet hebben wanneer je in IJsland bent.

De grootste aantrekkingskracht van IJsland voor mij is na mijn wederhelft, simpelweg de natuur, het is buiten de stad overal prachtig met zogezegd om elke bocht een ander uitzicht.

ijsland

Welke tips kun je reizigers die naar IJsland afreizen meegeven.

Neem vooral warme kleding mee, neem alle waarschuwingsborden in acht en laat vooral geen troep achter. Houdt er rekening mee dat IJsland een erg duur land is, OOK voor de inwoners. Er zijn geen tips of trucs om hier goedkoop rond te reizen tenzij je lift en in de bermen kampeert wat echter een absolute afrader is.

 

Wat is je favoriete IJslandse recept, heb je een recept dat je wilt delen?

De IJslandse keuken bestaat vooral uit veel vis en kool. Als eerder opgemerkt is de keuze in groenten niet heel groot (al is het de laatste vijf jaar aanzienlijk verbeterd). Mijn favoriete IJslandse eten is Lamsbout. Lam is hier relatief goedkoop en is altijd zogenoemd scharrelvlees. De schapen en lammeren lopen hier vanaf het voorjaar tot de winter buiten in de bergen. Ik heb hier niet een specifiek recept voor omdat ik de bouten gekruid koop in de supermarkt. Wel een echt IJslands visrecept: Plokfiskur, gemalen of gehakte vis met aardappelen en saus.

 

Bedankt Karin!

Ongelooflijk bedankt Karin dat je de tijd wilde nemen om mijn vragen te beantwoorden en zo ongelooflijk lief bent om je verhaal met anderen te delen. Tevens kan ik eigenlijk niet afsluiten zonder het recept dat Karin meestuurde met iedereen te delen. Toch deel ik het nog even niet, dat krijgt namelijk aanstaande woensdag zijn eigen plekje op de website. Eerst moet ik het nog maken natuurlijk en een foto ervan schieten. Ondertussen staat het recept online. 

Zie hieronder nog een fanatastich mooi beeld van haar man. Wil je meer zien van de prachtige creaties van Karin en Jón surf dan naar: www.vikingbead.com voor het glaswerk van Karin en naar www.jonadolf.com voor de beelden van Jón.

Jón Adolf Steinólfsson Sculptor

 

Like mijn facebookpagina om toekomstige interviews niet te missen. Hopelijk heb je genoten van het kijkje in het leven van Karin en Jón. Laat hieronder weten wat je er van vond.
 

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.