Terug de tijd ingegaan bij het alternatieve Pompeii

door Ron

Om half tien de deur uitgegaan om naar de ruïnes van Ostia Antica te gaan. Oorspronkelijk was het plan om Pompeii te bezoeken. Helaas niet door gegaan omdat geen goede rechtstreekse tickets naar Napels meer kon boeken. Een week van te voren trouwens al niet meer. Plus ik had geen zin had om dan vervolgens ruim drie uur heen en drie uur terug bezig te zijn. Daarom besloot ik niet te gaan. Wel jammer, maar goed wellicht een andere keer. Had daardoor wel een gat in mijn planning en aangezien ik vier volle dagen Rome teveel vond ben ik uitgekomen bij Ostia Antica. Een havenplaatsje daterend uit de 4e eeuw B.C. Dus ook behoorlijk oud te noemen. Zeg maar het Pompeii van Rome. Eenmaal aangekomen bij de metro waren alle automaten stuk en zat er niemand achter de kassa. Er stond wel een militair op wacht en die was zo aardig om mij naar binnen te laten zonder te betalen. Bleek dat ik aan de verkeerde kant stond dus moest alsnog betalen aan de andere kant. Althans als die automaten mijn vijftig euro of pinpas wilde accepteren. Nee dus.

Uiteindelijk maar door gelopen naar de halte bij het Colosseum. Daar lukte alles een stuk beter. Ha, eindelijk zat ik in de metro en na één overstap arriveerde ik na een minuut of 45 bij mijn bestemming.

Slechts een minuut of vijf lopen vanaf het station  bevond zich de ingang van Ostia Antica. Eenmaal bij de kassa vroeg ik om een audiotour. Ze wilde mijn paspoort hebben. Ik dacht voor een kopie. Maar ze zei dat ik hem pas terug kreeg nadat ik het audiotour apparaat weer inleverde. Nou, nee dus. Als ik iets niet doe is het mijn paspoort afgeven. Per abuis ook geen plattegrond gekocht. Entree was overigens gratis. Dus voor  €0.- begon het uitje goedkoop. Binnen op internet een alternatieve audiotour gevonden en gedownload en een kaart gedownload. Ben niet voor één gat te vangen. 😉

Ik ben meteen doorgelopen naar het restaurant want ondanks het pas elf uur was barstte ik van de honger en een toilet was ook geen overbodige luxe. Pluspunt daarbij was natuurlijk dat het nog lekker rustig was in het restaurant. Na een lekker broodje warme kip met mozzarella en tomaat, liep het vol in het restaurant.

Mijn pad vervolgd en het was overal nog lekker rustig. Natuurlijk kwam ik wel groepen met mensen tegen maar daar had je gewoon geen last van en ze dwaalden ook net zo snel weer af. Niet zoals in het drukke Rome of de hysterie in het Vaticaan. Wat een verademing.  Heerlijk rondgedwaald over het complex. Je kon echt bijna tussen alle gebouwen doorlopen of inlopen en soms zelfs nog een oude trap omhoog nemen. Misschien niet zo mooi als Pompeii maar wel zonder de mensenmassa. Dat is zeker ook wat waard.

Mooie mozaïekvloer die nog bijna volledig intact was.

De tempel voor de halfgod Hercules.

Hippe keuken, lekker ruim en minimalistisch.

Deze slachter stond verstopt in een muf ruikende gang. Gaf wel weer extra sfeer aan de foto.

De vloer van een badhuis. Prachtig!

Niemand ging deze gang in. Ik natuurlijk weer wel want zo’n vage gang fascineert mij dan weer mateloos en ik moet er dan gewoon in. Deze gang liep onder de vloer van het badhuis.

Het badhuis!

Rond een uur of kwart over twee liep ik van het complex af en terug naar de metro. Even twijfelde ik of ik de metro door naar het strand zou nemen. Uiteindelijk niet gedaan omdat ik ook mijn tas even wilde inpakken en mijzelf naar meerdere zweetaanvallen ook nog even wilde opfrissen. Daarbij komt natuurlijk ook dat ik morgen zowiezo al naar de kust ga voor tweeënhalve dag.  Na het inpakken van de wonderbaarlijke chaos die ik altijd weet te maken in een korte tijd nog even wat water proberen te halen bij de supermarkt. Niet gelukt bij de supermarkt, voor de derde dag op rij. Weer geen water zonder bubbels op voorraad. Ik heb mijn water bij een ander klein winkeltje moeten halen. Gek dat een supermarkt gewoon iets als water drie dagen niet op voorraad heeft. Maakt verder ook niet uit. Wat wel een ding is in Rome is dat ze eeuwig een probleem hebben als je met vijftig Euro wilt betalen. Zelfs om vijf uur krijg ik dat klote briefje niet gebroken.

In de avond lekker om de hoek van het appartement uit eten geweest en nadien nog een ijsje gegeten. Yum! Wel jammer als je dan slagroom neemt en dan een hap neemt, denkt blegh zonder suiker…..

Hier nog een zoek de cupido puzzel. Laat mij weten waar hij opzit in de reacties. download hier de grote variant. Sorry, voor de rare hoek. Was de enige manier om deze prachtige badhuisvloer op de foto te krijgen.

 

2 reacties

Pim Hardijzer 01/10/2017 - 10:33 pm

Ik hou het op een dolfijn waar Cupido op zit. Heb ik nu iets gewonnen schat? Xxx

Reply
Ron 03/10/2017 - 9:58 pm

Yup, dat we 10-10 weer samen thuis zijn. 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.