Lisette verruilde Nederland voor de Heilige Inca vallei in Peru

door Ron

Also available in: English

Het is alweer een tijdje geleden dat er een nieuw verhaal verscheen over iemand die is geëmigreerd. Wat mij betreft is het verhaal van Lisette meer dan het wachten waard geweest. Ik heb van haar verhaal en de prachtige foto’s genoten.  Meteen Peru aan mijn bucketlist toegevoegd. Wie weet ontmoet ik haar nog eens in levende lijve.

 

Wie ben je en waarom ben je in Peru gaan wonen?

Ik ben Lisette Verkerk en woon samen met mijn man Octavio Puma Cruz in het dorpje Urubamba in het hart van de Peruviaanse Andes, in de Heilige Vallei van de Inca’s. We hebben elkaar in 2007 ontmoet bij Niños del Arco Iris waar Octavio Engels studeerde en ik in één van de huisjes op het terrein verbleef voor een werkperiode. Het was niet eenvoudig om mijn leven in Nederland achter mij te laten maar uiteindelijk heb ik de roep van mijn hart gevolg en ben ik in 2010 naar Peru verhuisd. In Urubamba wonen we met onze vier honden: Chico, ChiChili, Wayki en Ossi, de kat Michi en de lama’s Puka Nina en Munay.

 

Wat trok jou zo aan in Peru?

Het was liefde op het eerste gezicht. Ik houd van het hooggebergte, de grootsheid, de rust, de energie, het helder blauw van de lucht, de warmte van de zon, het gefluit van de vogels, de geur van de bergkruiden, het leven in harmonie met de natuur, de geschenken van Moeder Aarde, de eenvoud, de wijsheid van de Quechua, de ijle lucht waardoor je een stapje terug moet doen als je te gehaast bent en de puurheid van Octavio.

 

Waar liep je tegen aan in het proces van verhuizen?

Het jaar voor mijn verhuizing naar Peru woonde ik in Rotterdam op het Noordereiland in een mooi licht maar ook klein appartement. Het appartement was zo groot als eerder mijn atelier in Utrecht was. Daarom had ik voor mijn verhuizing naar Rotterdam al heel veel van mijn spullen en werk uitgezocht, verkocht en weggegeven. In Peru wilde ik opnieuw beginnen en veel van mijn spullen had ik daarbij niet nodig. Het proces van loslaten is toen ingezet. Eenmaal aangekomen in Peru was het lastig om een verblijfsvergunning te krijgen. Jaren verbleef ik in Peru als toerist. In 2013 zijn we getrouwd waardoor ik nu rustig in Peru kan wonen.

 

Wat voor werk deed je in Nederland en wat voor werk doe je nu?

Ik ben beeldend kunstenaar. (www.lisetteverkerk.kunstinzicht.nl) Mijn leven en werk is sinds mijn verhuizing naar Peru enorm veranderd. In Nederland had ik mijn atelier in Utrecht. Daarnaast betrok ik als artist in residence tijdelijk woon- en werkplekken in binnen- en buitenland om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of een tentoonstelling voor te bereiden. Zo ben ik ook in Peru terecht gekomen waar ik in 2007 voor vijf maanden verbleef in een van de huisjes op het terrein van Niños del Arco Iris in Urubamba. Tijdens die periode is mijn project Las Manos del Peru – De Handen van Peru ontstaan. Een project in samenwerking met lokale ambachtslieden. Mijn vraag aan hen was om handen te maken als zelfportret in het materiaal waarmee ze dagelijks werken. Het resultaat was een collectie unieke voorwerpen: handen van hout, wol, ijzerdraad en touw maar ook een handvormige gitaar en handvormige sandalen. Eenmaal verhuisd naar Peru werkte ik er de eerste jaren als vrijwilliger; zo bezocht ik de patiënten in Salud Mental, het psychiatrisch ziekenhuis in de stad Cusco, heb ik tekenlessen gegeven aan de regenboog kinderen van Niños del Arco Iris en fotografielessen aan een groep jongeren van FairMail Peru in Trujillo. Octavio is gids en ontzettend trots op zijn cultuur en geniet er dan ook van om mensen te begeleiden bij het bezoeken van bijzondere plekken in Peru. Zijn liefde voor zijn land en zijn cultuur voel je door alles heen. Samen met Octavio richtte ik in 2011 PUMA trekking op. We organiseren culturele dagtours, dagwandelingen, meerdaagse wandeltochten, textielworkshops, bezoeken eeuwenoude krachtplekken en houden ceremonies voor Moeder Aarde.

 

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Het mooiste dat ik heb meegemaakt is de flow waarin ons leven terecht is gekomen nadat we getrouwd zijn. Daarna was er rust en vertrouwen en begon alles als vanzelf te lopen. We vonden een fijne woonplek even buiten Urubamba, in het groen en omgeven door de bergen. Hier hebben we ons huis en atelier gebouwd en ook een gastenhuis ingericht zodat familie, vrienden en gasten bij ons kunnen verblijven. Inmiddels zijn we volop aan het werk in de tuin waar we fruitbomen aangeplant hebben zoals vijg, avocado, mandarijn, passievrucht… Kolibries vliegen af en aan voor verse nectar.

We verbouwen onze eigen groente en binnenkort gaan we een kleine kas bouwen. Ook is er een vuurplek om te genieten van de heldere sterrenhemel. Komt er een droogkas om fruit in te drogen en hebben we een zweethut gebouwd, een plek voor heling, spirituele groei en reiniging. Kortom ons paradijs begint aardig vorm te krijgen.

 

Heb je ook minder leuke dingen meegemaakt?

Natuurlijk heb ik minder leuke dingen meegemaakt. Maar volgens een wijs Tibetaans gezegde kunnen tegenslagen veranderen in kansen.

 

Wat mis je aan Nederland en wat absoluut niet?

Wat ik mis aan Nederland is hardlopen langs het water en dan na het douchen met een kop koffie de krant lezen. De post die op de deurmat valt. (Waar ik nu woon komt de post niet. In het dorp is een klein postkantoor waar je post op kunt halen.) Water kunnen drinken uit de kraan. Roggebrood met oude kaas. Snijkoek. En natuurlijk mis ik mijn vrienden en familie in Nederland. Zeker nu mijn ouders ouder worden vind ik het moeilijk om zo ver bij ze vandaan te wonen. Maar gelukkig komen ze ieder jaar voor een paar weken bij ons op bezoek. In april was ik na vier jaar weer eens in Nederland. Wat was het fijn om vrienden en familie weer te zien, tijd met elkaar door te brengen, bij te kletsen, naar de sauna te gaan, naar de film. Ik heb enorm genoten. Wat ik absoluut niet mis aan Nederland is de kou die in je botten trekt. Vreselijk. Hier kan het in de winter s’ nachts ook koud zijn maar overdag schijnt altijd de zon. Heel fijn.

 

Wat is het grootste verschil tussen Nederlanders en Peruanen?

Nederland is een individualistische samenleving. Ieder voor zich. In Peru is familie het allerbelangrijkst. Men zorgt voor elkaar. Niet alleen voor de ouders, broers en zussen maar ook voor neven, nichten, ooms en tantes. Jongeren wonen vaak tot latere leeftijd bij hun ouders, al dan niet met hun gezin. Ook de grootouders wonen vaak bij een van hun kinderen in huis. Het verzorgen van de ouders wordt dan ook als een belangrijke taak van de kinderen gezien.

Deze samenlevingsvorm brengt natuurlijk ook heel veel druk en verplichtingen met zich mee. In Nederland heerst het gevoel van het tekort. Men heeft niet genoeg tijd of geld of spullen of… Men is gefocust op wat er niet is. Er heerst angst en ontevredenheid. De basis van het dagelijks leven in het Andesgebergte in Peru is de Ayni. Ayni is geven en ontvangen: vandaag voor mij en morgen voor jou. Je geeft bewust, je geeft met de intentie iets te doen voor de wereld, voor een ander. Volgens de Inka traditie keert de energie uiteindelijk weer bij je terug en is dan zelfs versterkt. In Peru ken ik families die leven in extreme armoede. Er is geen geld voor voedsel, kleding, gezondheidszorg en school maar men heeft wel tijd en aandacht voor elkaar, het eten dat er is wordt gedeeld en men is tevreden met zichzelf en het leven dat men leeft. Als je bereid bent te delen, leef je in overvloed.

 

In welke plaats woon jij zelf en wat maakt die plek bijzonder?

Ik woon in het dorpje Urubamba, in de Heilige Vallei van de Inca’s. Een goed uur rijden van de oude Inca hoofdstad Cusco.
Het is een heel fijne plek om te wonen. Als ik vanuit mijn atelier naar buiten kijk, zie ik de bergen, de blauwe lucht, hoor ik de wind waaien en vogels fluiten, rennen mijn honden spelend achter elkaar aan, loop ik de tuin in om kruiden te plukken voor een kop thee of om groente te oogsten om iets lekkers op tafel te zetten.

 

Wat zijn de bezienswaardigheden in de Heilige Vallei?

De Heilige Vallei is een zeer vruchtbare vallei waar de Inca’s veel van hun heiligdommen en ceremoniële centra oprichtten. Vanwege de rijke Incahistorie is dit één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Peru. Hier liggen de Archeologische complexen van Pisac, Ollantaytambo, de terrassen van Chinchero, de landbouwterrassen van Moray en de zoutpannen van Salineras die al sinds de Incatijd in gebruik zijn. Indrukwekkende plekken waar mensenhanden eeuwen geleden prachtige bouwwerken maakten. Het landschap is adembenemend, vooral het uitzicht op de besneeuwde toppen van de Pitusiray, de Sawasiray, de Chicón en de Pumahuanca is indrukwekkend. Een groot deel van de bevolking houdt sterk vast aan de traditionele leefwijzen, dat komt tot uiting in de taal die gesproken wordt (de inheemse taal Quechua), de kleding, de manier van landbewerking en de feesten en processies. De meest bezochte stad in Peru is zonder twijfel de oude Incahoofdstad Cusco. Deze werd gebouwd in de vorm van een poema, het heilige symbool voor kracht en macht. Het is een heerlijke stad om te verkennen: de gezellige wijk San Blas, de straatjes met eeuwenoude Incamuren, het Museo de Arte Pre- Colombino met een indrukwekkende collectie Moche keramiek, de Plaza de Armas met de kathedraal en de Iglesia de la Compañia de Jesús, de markt San Pedro en de zonnetempel Koricancha.

 

Denk je ooit nog terug te keren naar Nederland?

Zeg nooit nooit. Maar voorlopig denk ik niet aan terug keren naar Nederland.

 

Wat is volgens jou de plek die je bezocht moet hebben in Peru?

Machu Picchu is het symbool van Peru. De Machu Picchu ligt in de Ceja de Selva, het overgangsgebied van het Andesgebergte naar het subtropisch deel van de Amazone, op 2350 meter hoogte. De natuur is er fascinerend: enerzijds is het erg bergachtig, anderzijds bestaat de vegetatie al grotendeels uit tropische gewassen. In het dal stroomt de Urubamba rivier. Hiervandaan is Machu Picchu met geen mogelijkheid waar te nemen; reden waarom de Spanjaarden de stad nooit ontdekt hebben. Deze verborgen stad is in 1911 door de Amerikaan Hiram Bingham bij toeval ontdekt. Hij was op zoek naar de legendarische stad Vilcabamba, toen lokale boeren hem wezen op door subtropisch regenwoud overwoekerde ruïnes op een heuvel. Belangrijke alternatieve wandelroutes naar Machu Picchu zijn de Inca Jungle Koffietour en de Lares trek. Je wandelt over oude Incapaden die onderdeel zijn van het uitgebreide netwerk aan wandelpaden dat de Inca’s bouwden naar de uithoeken van het uitgestrekte Incarijk. Onderweg geniet je van adembenemende landschappen, schitterende flora en fauna, leer je over het verwerkingsproces van de koffie en/of cacaobonen, ontdek je het natuurlijk evenwicht van de ecologische fruit- en koffieteelt, proef je een grote variëteit aan vers fruit en zelfgemaakte chocolade of kopje koffie, kun je genieten van het warme water van de thermaal baden, ontmoet je kuddes lama’s en alpaca’s en overnacht je bij lokale families. Absoluut mijn aanrader!

 

Wat is de mooiste of meest speciale plek voor jou in Peru?

Ik houd enorm van wandelen en de gastvrijheid van de lokale bevolking. De mooiste plek voor mij in Peru is dan ook het hooggebergte. Octavio zijn familie komt oorspronkelijk uit het bergdorp Huacahuasi. Ik geniet ervan om bij de Quechua te zijn; te leven in hun ritme, te helpen bij het planten en/of rooien van de aardappels of om een bezoek te brengen aan onze kudde alpaca’s. De omstandigheden in de bergen zijn eenvoudig maar de grote gastvrijheid van de lokale bevolking, het gevoel van vrijheid, de heerlijke maaltijden en de ervaring van een compleet ander leven maken deze tot één om nooit meer te vergeten!

 

Welke tips kan je reizigers die naar Peru afreizen meegeven?

De klassieke rondreis Peru begint in Lima en gaat via de kust naar Paracas en de Nazca lijnen via Arequipa, de Colca Canyon en Puno, het Titicacameer naar Cusco. Super mooie en interessante plekken maar Peru is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland. Dus de afstanden zijn groot. Na twee weken van lange dagen, vol programma en vroeg opstaan, komen mensen vaak doodmoe aan in Cusco. Jammer. Want het vakantie gevoel is zo ver te zoeken. Wij raden mensen daarom aan om vanuit Lima naar Cusco te vliegen en direct naar de Heilige Vallei door te reizen. De tijd te nemen om te acclimatiseren en dan heerlijk te genieten van al het moois dat onze omgeving te bieden heeft. Een van mijn tips is dan ook om niet heel Peru te willen zien. Maar om vanuit een vaste basisplek activiteiten te ondernemen en soms ook eens een dag niets te doen om alle indrukken te laten bezinken.

 

Wat is je favoriete gerecht uit Peru?

Mijn favoriete gerecht is Ají de Gallina. Het recept dat ik gebruik is van Gastón Acurio, een Peruaanse chef-kok en ambassadeur van de Peruaanse keuken. Zoals hij zelf zegt is het een eenvoudig recept dat iedereen waar ook ter wereld kan maken. Zolang je maar aan gele peper kan komen.  Aji de Gallina

 

Is er nog iets dat je wilt vertellen?

Wij stellen met zorg persoonlijke reizen samen naar de mooiste plekken rondom Cusco. Heb je plannen om naar Peru te reizen? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bereiken op +51 990 021 095 of via lisette.verkerk@gmail.com of bezoek onze website www.pumatrekking.nl. We kijken ernaar uit je in Peru te ontmoeten! Groetjes, Octavio en Lisette.

 

Meer verhalen lezen? Kijk dan ook eens hier: zij emigreerden.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.