Tips om je foto’s veilig te houden tijdens je reis

door Ron

Also available in: English

Hoe zorg je er nou voor dat je foto’s veilig blijven tijdens die mooie reis die je maakt. Het kan natuurlijk gebeuren dat je geheugenkaart stuk gaat of nog erger je camera of telefoon gestolen wordt. Er is in ieder geval niks erger dan na die fantatische reis thuis te komen zonder al die mooie foto’s en filmpjes die je hebt gemaakt. Ik ben één keer een deel van mijn foto’s kwijt geraakt en was daar dan ook behoorlijk zuur van. Lees de volgende tips om je foto’s en filmpjes veilig te houden tijdens het reizen.

 

Tips om je foto’s veilig te houden. 

 

Laptop of tablet

Een laptop is de makkelijkste manier van deze twee opties. Je sluit je camera met een kabel aan op de laptop en je bent klaar om een backup te maken. Veel laptops hebben tevens een memorycard slot voor nog meer gemak. Bij een tablet kan het net zo makkelijk. Een uitgebreide uitleg hoe het werkt bij een Android apparaat vind je hier. Voor Apple lees je hier meer. 

 

Externe SSD schijf

Neem een externe SSD schijf mee op vakantie. De reden om voor een externe SSD te kiezen over een HDD schijf is omdat deze over het algemeen beter tegen een stootje kan, sneller is en ook niet onbelangrijk ze zijn lichter. Tevens is het niet alleen handig vanwege een kopie van je foto’s. Ook omdat camera’s steeds meer megapixels hebben en daardoor steeds meer MB’s wegvreten van je geheugenkaart. Mocht je kaart dan toch onverwachts vol zijn, dan ben je blij dat je je SSD bij je hebt. Het is helaas wel zo dat je nog steeds een laptop of pc nodig hebt om de foto’s op je externe SSD te krijgen. 

 

Memorycard bacup device

Als je wilt reizen zonder laptop of tablet en toch een backup van je foto’s wilt maken dan is dit de oplossing. Het is wel duurder in aanschaf dan een standaard externe schijf. Maar ze hebben de mogelijkheid om er direct een geheugenkaart in te plaatsen. Ook gegeven ze je de mogelijkheid je foto’s te bekijken. Sommige varianten hebben zelfs een recovery functie in het geval dat alles per ongeluk van je kaart is gewist. Het gaat dan om bijvoorbeeld NextoDI en de Hyperdrive. Ze zijn helaas lastig te verkrijgen in Nederland de NextoDI is in ieder geval te vinden via Amazon

 

Extra geheugenkaarten

Extra geheugenkaarten zijn nooit overbodig om bij je te hebben. Het is zelfs verstandiger om niet al je foto’s op één kaart op te slaan maar ze te spreiden over verschillende kaarten. Zeker als je verder geen backups maakt. Mocht er onverhoopt één kaart stuk gaan dan ben je niet alles kwijt. Tevens vind ik het verstandig om volle geheugenkaarten niet bij je camera te bewaren, maar op een andere veilige plek. In het ergste geval dat je cameratas gejat wordt ben je tenminste niet al je foto’s kwijt. Om ervoor te zorgen dat je geen data kwijtraakt is een backup nog steeds aan te raden. 

 

Dual memory slot camera’s

Nieuwere camera’s hebben soms de mogelijkheid om twee geheugenkaarten tegelijk te plaatsen. Vaak zijn ze in te stellen met een paar opties om data op te slaan.

  1. Op kaart één Jpeg en op kaart twee in RAW op slaan
  2. Op kaart één Jpeg en op kaart twee een backup
  3. Kaart twee gebruiken als kaart één vol is. 

Het handigste is om voor optie twee te kiezen als je geen RAW gebruikt. Indien je dat wel gebruikt kies dan voor optie 1. Helaas wordt video vaak maar op één van de twee kaarten opgeslagen. Op deze manier heb je van al je foto’s een kopie mocht één van de kaarten stuk gaan of verdwenen zijn.

 
Cloud opslag

Naar mijn mening is deze vorm van backuppen ook meteen de meeste veilige manier van op slaan. Maar het is natuurlijk wel essentieel dat je toegang tot internet hebt en een redelijke upload snelheid in verband met de hoeveelheid data die je gaat versturen. Ook is het waarschijnlijk geen goed idee om het via mobiel internet te uploaden, tenzij je een onbeperkt data plan gebruikt. Ik zelf gebruik altijd het internet van het hotel of AirBnB appartement waar ik verblijf. Er zijn vele opties mogelijk, betaald en onbetaald. Hieronder ga ik voornamelijk in op de gratis opties. 

  • Google Drive, de meeste onder ons hebben waarschijnlijk wel een Gmail account. Zelfs als je hem alleen voor spam mail gebruikt, krijg je Google Drive er ook bij waar je 15GB aan gratis data kunt opslaan. Idiaal om een backup van je foto’s op te slaan. Mocht je meer data nodig hebben maak je simpelweg een nieuw account aan en voila weer 15GB om te gebruiken. Log wel even uit met hoofdaccount anders wordt je steeds naar dat account geleidt. Uiteraard bieden ze ook hogere dataplannen aan zoals 100GB voor €1.99 p.m / 1TB voor €9.99 p.m en 10TB voor €99.99 p.m.
  • Flickr biedt je 1TB en dat helemaal voor niks. Ikzelf gebruik sinds vorig jaar een account via Flickr vanwege de eigenlijk bijna onbeperkte ruimte. Je kunt simpelweg een map aanmaken om je uploads in te plaatsen. Tijdens het uploaden kun je kiezen om de foto’s openbaar te maken of privé te houden. Zodra je thuis bent download je alles naar je PC en delete alles weer van Flickr als je dat wilt. Je kunt eventueel Pro gaan en meer opties krijgen voor €5.99 per maand. 
  • Mega, biedt je 50GB gratis ruimte. Ze slaan je wachtwoord niet op dit kan een voordeel zijn in verband met privacy. Maar ook een nadeel als je wachtwoord bent vergeten want ze hebben daardoor ook geen password recovery. Je kunt je pakket uitbreiden met 200GB voor €4.99 p.m, 500GB voor €9.99 p.m, 2TB voor €19.99 p.m en 4TB voor €29.99 p.m. Of maak nog een account aan met een ander Email adres. 

Uiteraard zijn er veel meer aanbieders.

Helaas is het bij reguliere camera’s hoogstwaarschijnlijk wel nodig om je foto’s eerst over te zetten naar een laptop/pc om ze te kunnen uploaden. Voor een mobiel of tablet zijn deze opties meteen te gebruiken.

 

Onverwacht geformatteerd

Mocht je geheugenkaart om wat voor reden dan ook geformatteerd zijn, berg deze op en gebruik hem niet opnieuw! zodra je weer thuis bent bestaat er een redelijke kans om je foto’s weer terug te krijgen via photo recovery software. Zie deze test voor resultaten van verschillende pakketten. Gelukkig heb ik dit maar één keer mee gemaakt. Weet eerlijk gezegd niet meer welke software ik heb gebruikt maar had ongeveer 90% van mijn foto’s terug. 

 

Wat doe jij om je foto’s veilig te houden? Laat het hieronder weten.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.