Een jaar na de ontmoeting in Limburg vertrokken ze naar Zweden.

door Ron

Also available in: English

Wie ben je en waarom emigreren naar Zweden?

Mijn naam is Inge Fasnacht, 29 jaar en kom oorspronkelijk uit Limburg. Ik woon sinds juni 2009 in Göteborg, Zweden. Ik ben hier heen verhuisd voor de liefde. Ik heb toendertijd mijn man leren kennen via het handbal, mijn man was profspeler bij een handbalclub in Panningen (Limburg), hebben eerst samen één jaar in Nederland gewoond, maar al snel besloten dat ik graag met hem mee naar Zweden wilde. Ik heb ik inmiddels twee kinderen van zes en drie jaar, werk full-time en speel handbal.

 

Wat trok jou zo aan in Zweden?

Westkust Zweden, emigreren naar Zweden

Ik vind Zweden in veel aspecten op Nederland lijken, al zeggen vele anders. Ik woon in grote stad maar toch is er erg veel natuur. De Zweden zijn niet zo gestresst, dat had ik ook echt nodig, die rust.

 

Waar liep je tegen aan in het proces van emigreren naar Zweden?

Het is als europeaan niet “zomaar” verhuizen naar Zweden. Mijn man, toendertijd nog gewoon vriend, moest kunnen aangeven mij economisch te kunnen ondersteunen etc. Inburgeringscursus is hier veel gericht op de mensen van buiten Europa, ik heb drie weken SFI (Svenska för invandrare – Zweeds voor buitenlanders) gevolgd, aangezien het niveau voor mij als Nederlander met Zweedse partner veel te laag lag.

 

Wat voor werk deed je in Nederland en wat doe je nu?

Ik was pas net afgestudeerd in Nederland (was 21 jaar), dus geen vaste baan gehad in Nederland. Werk nu in Zweden bij een “Medical marketing research company”. Werk veel met Nederlandse markt, dus spreek nog steeds dagelijks Nederlands voor mijn werk.

 

Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt?

Ik ben in 2013 getrouwd met mijn Zweedse liefde en de geboorte van mijn twee kindjes, Sebastian in 2011 en Julia in 2014. Daarnaast natuurlijk heel veel mooie dingen beleefd hier in Zweden. Denk dat het mooiste wel is de nieuwe vriendschappen die ik heb opgebouwd.

 

Heb je ook minder leuke dingen meegemaakt?

Ja, het is natuurlijk niet altijd makkelijk. In het begin voelde ik me heel eenzaam. Veel gedoe met de verblijfsvergunning aanvragen, baan zoeken etc, maar geen heel slechte momenten gehad.

 

Wat mis je aan Nederland en wat absoluut niet?

Ik mis mijn familie natuurlijk het meeste! Gelukkig komen mijn ouders, broer en zusje vaak opbezoek. Mis het naar de friettent gaan, worstenbroodjes, Nederlandse drop, chocomel en Babi Pangang van de Chinees. Mis ook wel het spontane in Nederland, even bij buren aankloppen voor een spontaan kopje koffie zit er niet echt in hier.

Ik mis de stress van Nederland helemaal niet, ook de Nederlandse winters ben ik blij niet meer mee te hoeven maken 😉 Heb liever echte winter met veel sneeuw en echte kou.

Wat is het grootste verschil tussen Nederlanders en Zweden?

Zoals ik hierboven ook al zei, de spontaniteit. Ligt misschien ook wel beetje aan waar je woont, maar hier zijn ze niet zo van het spontaan aankloppen bij elkaar. Ook kloppen ze hier altijd aan bij de voordeur, terwijl ik in Nederland gewoon achterom ging bij de mensen die ik goed kende.

In Nederland zeggen mensen elkaar ook gedag wanneer je een wandeling met je hond aan het maken bent, doen ze hier gewoon niet, kijken het liefste de andere kant op. Ook in de bus kiezen mensen er voor geen praatje met je aan te gaan. Ik ben zelf heel sociaal en moest hier heel erg aan wennen.

 

In welke plaats woon je zelf en wat maakt die plek bijzonder? Wat zijn de bezienswaardigheden?

Liseberg pretpark zweden, emigreren naar Zweden

Ik woon in Göteborg.  Göteborg is een gezellige stad met veel natuur en natuurlijk direct aan zee. Vele eilandjes die je hier kunt bezoeken (dat doe ik graag met de kinderen). Je hebt natuurlijk Liseberg een pretpark midden in de stad, Slottskogen een groot natuurpark met kinderboerderij, zeehonden, pinguins en speeltuinen. Ook de binnenstad is mooi om doorheen te wandelen.

 

Denk je ooit nog terug te keren naar Nederland?

emigreren naar ZwedenNee, denk niet ooit terug te gaan. Al zeg ik nooit nooit. Ik heb gekozen niet de Zweedse nationaliteit aan te nemen, omdat ik toch mijn Nederlandse wil behouden voor het geval dat.  Maar ik voedt mijn kinderen Zweeds op. Hoor heel veel dat ik ze Nederlands moet leren en dat weet ik ook, maar voel mij te Zweeds en voor mij voelt het natuurlijker Zweeds te spreken.

 

Wat zijn volgens jou de plekken die je bezocht moet hebben als je in Zweden bent?

Göteborg – Slottskogen, zoals ik hierboven al beschreef een groot natuurpark. Liseberg het pretpark en de kleine eilandjes die je kunt bereiken met veerboten. De vrije natuur, gewoon rijden en zien waar je terecht komt. Jönköping is een hele mooie stad, Stockholm natuurlijk. Kolmården een grote dierentuin.  Moet eigenlijk eerlijk zeggen zelf nog niet veel van Zweden gezien te hebben. Zou graag een keer naar het hoge noorden willen.

 

emigreren naar Zweden - trouwenWat is de mooiste of meest speciale plek voor jou in Zweden?


Göteborg natuurlijk. Hier ben ik mij thuis gaan voelen. Hier ben ik ten  huwelijk gevraagd en heb ik mijn kinderen gekregen.

Welke tips kan je reizigers die naar Zweden afreizen meegeven.

Om een goede planning te maken, Zweden is groot, heel groot. Dus het is niet even een stukje rijden naar de volgende stad. Grote afstanden moeten worden afgelegd.

 

Wat is je favoriete gerecht uit Zweden, heb je er een recept van dat je wilt delen.

Mijn favorite recept is kladdkaka. Heel simpel maar o zo lekker! 😉

Zoals iedereen die eerder een emigratie verhaal heeft gelezen komt het recept pas aanstaande woensdag online. 🙂 Eerst even de keuken in om het recept te maken. Heerlijk, heb er nu al zin in.

Lieve Inge, super bedankt voor het delen van je verhaal over het emigreren naar Zweden. Ontzettend genoten van het kijkje in je leven. Ben erg benieuwd naar de Kladdkaka.

 

 

Meer verhalen lezen? Zie deze pagina:

Zij emigreerden

 

Heb je genoten van Inge haar verhaal? Laat een berichtje hieronder achter en/of deel het met je familie en vrienden.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.