Jordanië, Brenda voelt zich helemaal thuis in de woestijn

door Ron
Emigreren naar Jordanië 2

Wie ben je en waarom ben je in Jordanië gaan wonen? 

Ik ben Brenda van den Brink en ging op een dag in 2003 op zakenreis naar Jordanië om het bedrijf achter de Dode Zee producten beter te leren kennen. De maand ervoor was ik importeur geworden van La Cure voor Nederland. Ik had een paar dagen extra geboekt om ook wat van Jordanië te zien en ben als een blok verliefd geworden…op het land. De woestijn en de Wadi Rum stonden op mijn lijstje om zeker te zien maar het is er niet van gekomen. Na twee maanden was ik alweer terug samen met mijn zoons om nog meer te ontdekken. Daarna ben ik iedere paar maanden teruggekeerd, een soort thuiskomen. Iedere keer in het vliegtuig terug naar Nederland begon de heimwee alweer te knagen om terug te gaan naar waar ik dacht dat ik hoorde. De stap was dus niet heel groot om te gaan wonen waar je hart naartoe trekt. Toch was het een grote stap om uit je comfortzone te stappen en alles (een goed leven) achter je te laten. Nu ben ik heel blij dat ik na ruim acht jaar nog steeds hier in Jordanië mag wonen, ondanks alle tegenslagen en enkele mensen die me graag zouden zien vertrekken. Het voelt als een overwinning. Nu is alles goed en kan ik alsnog enkele van mijn dromen achterna.

 

Wat trok jou zo aan in Jordanië? 

De woestijn had een enorme aantrekkingskracht en eenmaal daar was het alsof ik er thuishoorde. Zes jaar lang ben ik heen en weer gereisd en begon steeds meer na te denken of ik me in Jordanië zou kunnen vestigen. Na vier en een half jaar heb ik de beslissing genomen om nog anderhalf jaar in Nederland te blijven om alles voor de emigratie te kunnen regelen. En om samen met een partner een plaats in de woestijn uit te zoeken waar we een tentenkamp konden bouwen en waar de paarden gehuisvest zouden worden. 

 

Waar liep je tegen aan in het proces van  verhuizen? 

Het was best moeilijk om je geliefden achter te laten, mijn oudste zoon is met me meegegaan. Hij had een jaar in Engeland gestudeerd en wist niet wat hij nu zou gaan doen. De emigratie is op zich heel goed gegaan, het was wel even slikken toen we een ticket enkele reis boekten, nu was het definitief. De container met onze huisraad was al verzonden en we kampeerden de laatste weken in ons huis. Helaas door een ontbrekend document, dat in een vergeten laatje lag bij de vervoerder in Nederland  duurde het veel langer voordat de container eindelijk op de plaats van bestemming aankwam. Het werd al kouder en wij liepen nog in zomerkleding. 

 

Wat voor werk deed je in Nederland en wat doe je nu? 

In Nederland had ik eigen bedrijven, twee salons voor schoonheidsverzorging en massage therapie in een hotel bij Schiphol en bij een sportschool. Ik ben nog steeds importeur voor La Cure Dode Zee cosmetica. Nog in Nederland ontwikkelde ik de Arabische massages gebasseerd op therapiën die ik van de Bedoeïenen leerde. Ook nam ik mensen mee om deze massages in Jordanië te leren en organiseerde ik een wellnessreis. Behalve schoonheidsverzorging ben ik alles blijven doen eenmaal in Jordanië. Dit is uitgebreid met het organiseren en begeleiden van woestijnreizen, gids te paard en per kameel. Nu ben ik bezig met het schrijven van een boek over mijn woestijnleven in Jordanië.  

 

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt? 

De paarden- en kamelentochten door de woestijn. Ik ben verliefd geworden op de woestijn en mijn passie is paarden. Trekken we de woestijn in dan ben je even helemaal één met je leven en met je paard. Je slaapt ergens in het wild in een kamp dat onderweg wordt opgezet. Er is geen telefoonconnectie, noch internet of elektriciteit en water nemen we mee. Het lijkt alsof je terug gaat in de tijd en helemaal tot rust komt zonder allerlei afleiding van buitenaf. Vol met energie kom je weer terug van zo’n woestijnreis en zelfs na zoveel keer zet het je steeds weer aan het denken wat nu werkelijk belangrijk is in het leven. Hoe heerlijk is het om even uit de connectie te zijn en verbinding te maken met jezelf.  

 

Heb je ook minder leuke dingen meegemaakt? 

Het heeft een aantal jaren en heel slechte ervaringen gekost waarin ik alles, wat ik had opgebouwd en in had geinvesteerd (behalve wat persoonlijke spullen waar ze geen interesse in hadden) tweemaal ben kwijtgeraakt. Dit door verkeerde partners die uit eigenbelang handelden. Maar er was steeds een engel op mijn pad die me drie keer heeft opgevangen en er voor heeft gezorgd dat ik in Jordanië kon blijven. Hij heeft me zelfs toen ik gevlucht was en letterlijk op straat stond bij zijn gezin in huis opgenomen. Waar hij kon heeft hij me geholpen om er weer bovenop te komen. Helaas is hij twee jaar geleden veel te jong overleden, een gezin van zeven kinderen en een zwangere vrouw en zijn vader van bijna 100 jaar achterlatend.  

 

Wat mis je aan Nederland en wat absoluut niet?  

Soms mis ik de regen, we hebben nu al acht maanden geen regen gezien. Het meeste aan eten is hier verkrijgbaar of met wat kunst en vliegwerk zelf te maken. De Jordaanse keuken is heerlijk en gezond. Soms kan het water me in de mond lopen bij het denken aan dropjes. Pas op bezoek in Nederland, wanneer me gevraagd wordt wat ik wil eten, kom ik erachter wat we hier niet hebben en mag ik me daaraan tegoed doen. Maar ik mis alle Nederlandse overheidsregeltjes het minst. 

 

Wat is het grootste verschil tussen Nederlanders en Jordaniërs? 

Emigreren naar Jordanië -kids of Ahmad

Een hele andere cultuur en mentaliteit. Het belangrijkste wat eruit springt is de gastvrijheid van de Bedoeïenen en inwoners. In de woestijn overleef je en moet je een gast van eten en drinken voorzien want het kan jou ook overkomen dat je geen water en eten hebt. Dat werkt nog steeds door. De familieband is veel sterker. Ouderen worden in het huis van een kind opgenomen totdat ze sterven. Nederland is veel individualistischer ingesteld. Hier is het de familie en gemeenschap die samen invloed hebben op alle processen in het leven. Hier wordt nog geleefd zonder agenda en kun je zo bij iemand binnenvallen. In een traditionele gemeenschap zoals waar ik woon is de regel nog dat mannen en vrouwen beiden een apart leven hebben. Bijvoorbeeld bij een trouwerij vieren de mannen samen feest en de vrouwen onderling. Maar er zijn al meer veranderingen gaande. In het dorp is een vrouwen workshop waar zij keramiek vervaardigen en andere kunstnijverheid. Het vrouwenpercentage universitair afgestudeerden is het hoogste in het Midden-Oosten. Steeds meer van deze vrouwen gaan eerst een paar jaar werken. Mannen mogen vier vrouwen hebben als ze moslim zijn. Dat gebeurd wel steeds minder. De meesten zijn tevreden met één vrouw. 

Emigreren naar Jordanië -Abdullah

Met deze achtergrondinformatie is het dus heel bijzonder dat ik als westerse alleenstaande vrouw een leven kan opbouwen. Dat heb ik nu te danken aan de beste vriend, Abdullah, van mijn overleden engel. Ik hoor bij zijn familie als een zus en kan me op deze manier bewegen in zowel de vrouwenwereld als de mannenwereld zolang ik het respect van de familie in ere houd. Nu bereik ik veel meer door mijn mond te houden in gezelschap terwijl dat in Nederland omgekeerd was. Terwijl ik wel persoonlijk mijn ideeën en opmerkingen kan vertellen aan Abdullah en daar meer naar geluisterd en ook gerealiseerd wordt als in Nederland. 

 

In welke plaats woon jijzelf en wat maakt die plek bijzonder? Wat zijn de bezienswaardigheden? 

Emigreren naar Jordanië

Als een nomade heb ik rondgezworven door Jordanië. In eerste instantie woonde ik negen maanden in een tent in de woestijn ten noorden van de Wadi Rum. Daarna zes maanden in een woestijndorpje daar dichtbij, Quwayra. Na drie jaar in Petra ben ik gevlucht, terug naar Quwayra en een jaar na de dood van mijn engel ben ik in Diseh terechtgekomen. Dat grenst ten noord-oosten aan de Wadi Rum woestijn. In Diseh woon ik tegen de woestijn aan, samen met Saluki, hond Wurad en gevonden puppy Lawrence. Twee poezen Nimr (tijger) en Aladdin houden ons op het dak gezelschap. Als de honden slapen sluipt Nimr wel eens naar binnen om ongestoord te gaan snurken. De paarden Barq (donder), Theeb Abiat (witte wolf) en Theeb Taani (de volgende wolf) staan heerlijk vrij in hun woestijnpaddock op korte afstand.  

De Wadi Rum is misschien wel de mooiste woestijn ter wereld. Je kunt er van alles ontdekken, doen en ondernemen. De hoogste berg van Jordanië, de Um Addami ligt in het zuiden tegen de grens van Saoedi-Arabië, deze kun je beklimmen. Er zijn ballonvaarten, jeeptours, kameelritten en paardrijvakanties. Je kunt wandelen en klimmen, komen voor een retraite, Arabische massage leren of ondergaan of er gewoon zijn. Overnachten kun je in één van de tentenkampen van heel basic tot heel luxe en ook in het wild in de woestijn met een bedoeïenengids.    

Denk je ooit nog terug te keren naar Nederland? 

Dat ligt niet in de planning. Toch heb ik mijn Nederlandse nationaliteit behouden want je weet maar nooit wat het leven brengt. 

 

Wat zijn volgens jou de plekken die je bezocht moet hebben als je in Jordanië bent 

Emigreren naar Jordanië 3

Op z’n minst Petra, de stad in de rotsen, de Dode Zee, met het helende water en natuurlijk de Wadi Rum woestijn. Je kunt ook kiezen voor een pelgrimsreis want veel bijbelse geschiedenis ligt in Jordanië. Jordanië heeft veel beschermde natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en wild spotten. De Romeinen hebben prachtige sites nagelaten door het hele land. Er zijn woestijnkastelen ten oosten van Amman. De kruisvaarders hebben ook een paar mooie kastelen gebouwd. Houdt je van steden dan mag je de ontwikkelingen in Amman niet overslaan. Van heel moderne wijken en trendy plaatsen, kunstgaleriën tot heel traditionele souks die samen met de internationale gemeenschap een prachtige mengelmoes vormen. Aqaba in het zuiden heeft een subtropisch klimaat en is aantrekkelijk vanwege de Rode Zee met prachtige koralen en tropische vissen. Ook kan er gedoken worden naar een Hercules vliegtuig, een scheepswrak en een tank.Emigreren naar Jordanië 4 Voor wellnessvakanties is Jordanië een verrassing met natuurlijke hete bronnen en watervallen. Langs de Dode Zee kun je kuren met het zeewater en de zwarte modder en zijn er veel zeer gewaardeerde wellnesscentra in bijna ieder hotel gevestigd.  En wat je niet verwacht in Jordanië, er zijn verschillende watertrails door canyons die je kunt bewandelen, net als verschillende andere routes of bijvoorbeeld de Abraham trail van noord naar zuid Jordanië die waarschijnlijk is bewandeld door Abraham, Mozes en Jezus. Mijn advies is om eens af te wijken van alleen de aanbevolen hoogtepunten in Jordanië. Maar doe wat je leuk vind in combinatie met het bezichtigen van waar je interesse ligt.     

 

Wat is de mooiste of meest speciale plek voor jou in Jordanië? 

Ongetwijfeld is dat voor mij de Wadi Rum woestijn waar ik veel speciale plaatsen ken en waar ik nu het leven van mijn dromen leid. 

 

Welke tips kan je reizigers die naar Jordanië afreizen meegeven. 

Emigreren naar Jordanië 5Als je in de gelegenheid bent om naar Jordanië te komen; doen! Iedereen die het land bezoekt is vol bewondering over de mooie ervaringen en bezienswaardigheden, onverwachte bijzondere plaatsen en voelt zich enorm veilig. Bereid je goed voor en heb respect voor de andere leefwijze en cultuur van de inwoners. Het is niet zomaar iets dat mensen vaker terugkomen naar Jordanië omdat je in een week nooit alles kunt zien. Het land heeft iets magisch, de gastvrijheid, behulpzaamheid en vriendelijkheid kent geen grenzen. 

 

Wat is je Favoriete restaurant in de stad waar je woont en waarom? 

Je kunt het iedereen vragen, de keuken thuis bij de familie wordt het meest gewaardeerd. Ieder huis heeft z’n eigen keukengeheimen die worden doorgegeven aan de kinderen die al jong leren koken. Thee en koffie zetten is een traditie net als bepaalde gerechten. Met veel genoegen wordt een gezamelijke maaltijd genuttigd. Daar kan geen restaurant tegenop al is de chefkok nog zo gewaardeerd.  

 

Wat is je favoriete gerecht in Jordanië?

De moeilijkste vraag want er zijn zoveel heerlijke maaltijden. Mansaf is het nationale gerecht. Lamsvlees dat wordt gekookt in jameed, bij voorkeur de gedroogde, gezouten, fijngemaakte yoghurtbollen. Dit wordt geserveerd op witte rijst en gegarneerd met geroosterde pijnboompitten en fijngesneden peterselie. Pikant detail is dat je dit met de (rechter)hand gaat eten.  

Uit de keuken van de Bedoeïenen, zarb, in andere delen van Jordanië ook wel mandy genoemd. Kip, lamsvlees, aardappels, uien, wortels en soms ook andere groenten plus rijst welke in een ton onder de grond wordt bereid. In de ton wordt een goed vuur gestookt tot al het hout tot gloeiende kolen is gebrand. Daarop komt een rooster met alle bovengenoemde ingrediënten, de rijst in een pan onderin. Het vlees en de kip zijn met kruiden (geen hete, maar zeer smaakvolle) ingewreven. Alles gaart dus in de eigen schil, er is geen olie of boter toegevoegd. De ton wordt met een deksel afgesloten, met een kleed bedekt en er gaat zand over zodat er geen lucht bij kan komen en bovenop wordt een vuurtje gestookt. Na twee uur is het gaar en wordt het eten op een groot rond dienblad geserveerd met salades en yoghurt erbij.  

Maar ook maklouba, kabsa en mluchia zijn favoriete maaltijden. En vergeet niet de mezzes, de schaaltjes met allerlei lekkernijen en salades die voorafgaand aan een maaltijd geserveerd worden. 

 

Is er nog iets dat je graag zou willen vertellen.  

Emigreren naar Jordanië 6Mocht je Jordanië als vakantieland in gedachten hebben of op je bucket list hebben staan dan mag je me zeker benaderen voor meer informatie of voor een hele speciale reis die we naar jouw wensen en budget kunnen samenstellen. En houd je net als ik van paardrijden (of kameelrijden) in alle vrijheid door de woestijn dan laat ik je graag de Wadi Rum en wijde omgeving zien, tot Petra en Aqaba aan toe. Een cadeau aan jezelf is wellness in de woestijn. Wellness met traditionele Arabische massages in de stilte van de woestijn, naar keuze in een tent of in de natuur.   

Je kunt ons bereiken via www.jordan-desert-journeys.comwww.lacure.nl of via Facebook: https://www.facebook.com/brenda.vandenbrink.1    

Als laatse wil ik je graag op de hoogte stellen dat ik een boek aan het schrijven ben over mijn woestijnleven in Jordanië dat ik in 2018 hoop te publiceren. Je kunt al fan worden en meegenieten van diverse verhalen op: https://www.facebook.com/eenlevenindewoestijn/ 

 

Ben jij ook geëmigreerd? Lijkt het jouw leuk je verhaal te vertellen? Neem dan vooral contact met mij op: info@yolo-solo.com

 

Meer verhalen lezen? Zij emigreerden

 

  
 

Heb je genoten van Brenda haar verhaal? Laat een berichtje hieronder achter en/of deel het met je familie en vrienden.

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.