één dag in Parijs, zie de highlights zonder stress

door Ron
terras, 1 dag in Parijs

Parijs, het is en blijft een prachtige romantische stad. Ikzelf ben er al meerdere malen geweest en geniet er altijd weer van. Het eten is er heerlijk, ik hou zo van de Franse keuken. Vreemd genoeg is mij de aardappelpuree in een restaurant tijdens valentine met mijn man het meest bij gebleven. Deze was zo ongelooflijk lekker, wist niet dat aardappelpuree zo hemels kon zijn. Ongetwijfeld veel room en boter. Natuurlijk is de meest relaxte manier om Parijs te bezoeken als je er meerdere dagen de tijd voor neemt. Het kan natuurlijk dat je die tijd niet hebt omdat je bijvoorbeeld vanwege je reisplan slechts één dag in Parijs bent. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de hoogtepunten moet missen. In deze post de naar mijn mening beste route om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken, zonder te moeten rennen en racen. Ik begin de route vanaf Gare du Nord maar je kunt natuurlijk beginnen op de plek die voor jou het handigste is. Onderaan de pagina vind je een kaart met de locaties van de bezienswaardigheden en de route.

Basilique du Sacré-Cœur

08:30

Zoals ik al zei begin ik de route vanaf Gare du Nord. Daarvandaan is de eerste belangrijke bezienswaardigheid de Sacré-Cœur. Vanaf het station is het ongeveer twintig minuten lopen en heeft daarom ook mijn voorkeur. Met de metro ben je namelijk maar een paar minuten sneller. De volgende lijnen stoppen in de buurt van de Sacré-Cœur de 2, 4 en 12. Om bij de basiliek te komen kun je de 222 treden tellende trap nemen of gewoon lekker makkelijk met de kabelbaan (€1.90). Het is een prachtige gebouw en het uitzicht over de stad vanaf deze plek is geweldig. Mocht je de koepel van de basiliek in willen bereid je dan voor op nogmaals zo’n 300 treden.

Montmartre

09:15

moulin rouge, 1 dag in Parijs

Eigenlijk ben je al in Montmartre als je bij de Sacré-Cœur bent. Het is daarom ook maar een paar honderd meter lopen naar Place du Tertre. Hier vind je vele leuke cafe’s en winkeltjes maar natuurlijk ook vele kunstenaars die zich al sinds de 19de eeuw in deze buurt vestigen. De volgende bekende kunstenaars hebben ook in Montmartre gewoond; Pissarro, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, en Picasso. Strijk lekker ergens neer voor een kop koffie met wet lekkers je verbrand het tenslotte toch weer met al dat gewandel. Voordat je de metro in gaat naar je volgende highlight is het zeker leuk om even langs de Moulin Rouge te lopen, de bekenste burlesque club in de wereld die vlak bij de metrohalte (Blanche) te vinden is.

Père-Lachaise

10:30

père lachaise

Pak metro nr 2 vanaf halte Blanche richting Nation. Stap uit bij halte Père-Lachaise.

De volgende bestemming van 1 dag in Parijs. De bekenste begraafplaats in deze prachtige stad. Vele belangrijke en beroemde mensen zijn hier begraven. Zoals: Édith Piaf, Oscar Wilde en Jim Morrison. Als je een goed seksleven wilt dan ben je hier zeker aan het goede adres! Volgens de legende krijg je een goed seksleven als je een bloem in de hoed legt van het beeld op het graf van Victor Noir. Maar dat zou te makkelijk zijn, dus vergeet het beeld niet op de lippen te kussen en even over zijn jongeheer te wrijven. Zoals je een vriendin van mij ziet doen op de foto. 😉 Kijk hier voor een kaart van de begraafplaats.

Notre Dame

12:00

Pak metro nr 2 richting Porte Dauphine, stap uit bij la Chapelle. Loop naar Gare du Nord en pak metro nr 4 richting Gare Montparnasse en stap uit bij St-Michel.

De Notre Dame is naast de Eiffeltoren natuurlijk wel één van de bekenste gebouwen van Parijs. Deze gotische kerk in het midden van Parijs is een must see. Wil je hem eens anders op de foto en vooral eens op de foto met een stuk minder toeristen bezoek hem eens later op de avond. Uiteraard is het dan niet mogelijk naar binnen te gaan. Als je op het pleintje met je gezicht richting de kerk staat zie je aan je linkerhand het oudste ziekenhuis van Parijs, Hôtel Dieu. Je kunt hier naar binnen en een kijkje nemen op de binnenplaats. Natuurlijk wel in stilte. Meteen een mooi moment om ergens lekker te gaan lunchen in de buurt van de Notre Dame of onderweg richting het Louvre.

Louvre

14:15

Louvre, één dag in Parijs

Wandel vanaf de Notre Dame in een minuut of 20 naar het Louvre.

Het Louvre is een geweldig en vooral enorm museum. Het bekenste werk is natuurlijk de Mona Lisa. Wil je alles in het museum zien dan heb je aan een paar uur zeker tekort. Kom je voornamelijk voor de Mona Lisa dan moet dat zeker lukken als je de andere highlights van Parijs nog wilt zien. Ook lekker om nog even door Jardin des Tuileries te wandelen richting de metrohalte Concorde.

Arc de Triomphe

16:30

één dag in parijs

Neem metro nr 1 richting La Defensé, vanaf Concorde naar Charles de Gaulle-Etoile

De Arc de Triomphe is een prachtig gebouw en zeker de moeite waard om eens in het echt gezien te hebben. De boog is 50 meter hoog en bovenin vind je een terras met uitzicht over de stad. Persoonlijk heb ik zelf nooit de behoefte gehad om erin te gaan. 🙂 de Eiffeltoren heeft het betere uitzicht.

De laatste bestemming van één dag in Parijs: de Eiffeltoren

17:30

Eiffeltoren, één dag in Parijs

Loop in een minuut of 20 vanaf de Arc de Triomphe naar de eiffeltoren de laatste stop van de route één dag in Parijs.

Het symbool van Parijs, dit is natuurlijk een must om te zien. Voor het mooiste uitzicht over de stad neem je de lift naar boven. Helaas zal je hoogstwaarschijnlijk niet de enige zijn die dit van plan is. Houdt dus rekening met een redelijk lange wachttijd. In de avond is de eiffeltoren volledig verlicht, erg fraai. Na het bezoek aan de eiffeltoren zou ik zeker ergens heerlijk gaan eten en wellicht nog lekker stappen.

Uiteraard kan je ook later dan half negen beginnen zeker als je er in de zomer bent en het lang licht is. Zie deze link voor de leukste bistro’s in Parijs. Lees hyperventilatie in Parijs over de laatste keer dat ik in Parijs was. Met Hyperventilatie dus 😉

De route van 1 dag in Parijs begint bovenin (bij de Sacré-Cœur) op de kaart. De kaart geeft helaas geen tooltips in fullscreen modus. In de standaard weergave kun je wel gewoon op de markers klikken voor meer info.

2 reacties

Yvonne van der Laan 21/05/2018 - 8:43 am

Wat handig, dat je de highlights op zo’n handige route met elkaar verbonden hebt dat je ze in 1 dag kan zien. Met kinderen (zoals wij dan reizen) best wel ambitieus denk ik, maar we zouden het ook over 2 dagen kunnen uitsmeren. Zo is er dan een derde dag nog tijd om de onbekende plekjes van Parijs te zien, want dat lijkt mij dan weer super.. om juist ook de minder bekende kant van de stad eens te zien.

Reply
Ron 22/05/2018 - 3:36 am

Ja met kinderen is het te gehaast denk ik. Twee dagen is beter. Drie nog beter lekker mixen met wat onbekendere dingen klinkt als een geweldig plan. Parijs is en blijft een heerlijke stad.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.