Alleen op reis. Tien tips om het je makkelijker te maken

door Ron

Also available in: English

Alleen op reis, heerlijk!

 

Alleen op reis, gaan en staan waar je wilt. Geen rekening houden met anderen. Tijdens het alleen reizen draait alles om jezelf. Weg van het moeten en volle agenda’s. Tijd voor jezelf, op je eigen manier en tempo. Geniet van je vrijheid. De wereld is allang niet meer groot, je vrienden, familie of geliefde zijn slechts een telefoontje, berichtje of social media bericht van je  verwijderd. Voor de momenten die je wilt delen of als je ze toch eventjes mist.

 

10 tips om het je makkelijker te maken.

 

 

 • Bestemming

Waar wil je graag heen? Is de eerste vraag die jezelf moet stellen. Neem vervolgens ruim de tijd om alles uit te zoeken, zodat je zeker weet dat het de juiste bestemming voor jou is.

Alleen op reis

 • Bepaal je reisduur

Hoe lang je weggaat beslis je uiteraard helemaal zelf. Is het je eerste keer, twijfel je of je het wel kunt? Begin simpel en doe een stedentrip, kort en overzichtelijk.

 

 • Verblijf

Bepaal je budget. Boek je accommodaties vooraf, zodat je contactpersoon thuis weet waar je verblijft.  Bepaal of je mensen wilt ontmoeten in je accommodatie of juist niet.

wel mensen ontmoeten: Hostel, Bed & Breakfast of een kamer bij iemand thuis bijvoorbeeld via AirBnb.

geen mensen ontmoeten: Appartement bijvoorbeeld via AirBnb, hotel, privé kamer in een hostel.

Alleen op reis

 • Aankomstdag

Plan deze niet meteen vol, wen aan je omgeving,  geniet van de rust.

 

 • Wat ga je doen

Het is handig om een globale planning te maken van de dingen die je wilt zien en doen. Dit hoeft uiteraard niet tot in detail vooraf thuis gedaan te worden zeker niet als je toegang tot internet hebt tijdens je verblijf. Een handige app hiervoor is van Sygic Travel. Apple, Android

Maar ook Google maps kan je hierbij goed van dienst zijn.

Alleen op reis

 • Alleen uit eten

Dat is iets waar veel mensen tegenop zien als ze alleen op reis zijn. Er heerst een gevoel bekeken te worden door anderen. Na vele malen alleen uit eten te zijn geweest kan ik je verzekeren dat dit voornamelijk in je eigen hoofd zit. Alleen eten hoeft niet eng of saai te zijn.

 • Lees een boek of tijdschrift.
 • kijk zelf naar andere mensen.
 • Whatsapp.
 • Ga vaker naar dat ene leuke restaurantje, maak een praatje met het personeel.
 • Eet aan een bar of een gemeenschappelijk tafel.
 • Misschien nog belangrijker, vergeet niet te genieten van je eten.

 

 • De taal leren?

Het is handig wanneer je wat basis dingen kunt zeggen in de taal van je reisbestemming. Zoals goedendag, sorry, bedankt, spreekt u…, etc. Mocht je nou niet in bezit zijn van een talenknobbel dan zijn er genoeg handig boekjes te vinden zoals Wat&Hoe maar ook een boekje als Point-it kan uitkomst bieden door simpelweg aan te wijzen wat je bedoelt.

 

Alleen op reis

 • Contact met het thuisfront

Als je in Europa woont en reist, kijk dan eens op de website van je provider. Vaak bieden ze de mogelijkheid om speciale buitenlandbundels toe te voegen waarmee je goedkoop kunt bellen en internetten. Reis je buiten Europa, dan is het handig om een lokale simkaart in het land van verblijf aan te schaffen. Overweeg zeker ook internet op deze kaart. Op deze manier kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Google maps en zonder verdere kosten met het thuisfront bellen, via Skype of Whatsapp. Uiteraard dient je mobiele telefoon wel simlockvrij te zijn.

 

 • Belangrijke documenten en waardevolle spullen

Berg spullen die je niet mee neemt wanneer je, je kamer verlaat goed op en laat ze vooral niet in het zicht liggen. Let goed op de tas waar je camera, telefoon en geld inzitten, op drukke locaties is er altijd een reële kans om gerold te worden. Dus draag deze het liefst niet op je rug. Stuur jezelf een email met daarin kopieën van je reisdocumenten en paspoort in het geval je deze onverhoopt kwijt raakt.

Alleen op reis

 • Veilig reizen

Als je naar een nieuwe locatie vertrekt probeer dan voor dat het donker is te arriveren, je kent de omgeving nog niet en weet ook niet waar op te letten. Wees je bewust van je omgeving, weet wat er om je heen gebeurd zeker op drukke locaties in verband met zakkenrollers. Mocht iemand je lastig vallen, trek dan vooral de aandacht van omstanders als de persoon in kwestie je niet met rust wil laten. Voel je je onprettig als je laat op straat loopt terug naar je hotel, neem dan een taxi. Laat een vriend of vriendin weten dat je gaat stappen, laat wat van je horen wanneer je terug op je kamer bent. Eigenlijk komt het erop neer dat je gewoon je gezonde verstand moet gebruiken, dan doe je de meeste dingen al automatisch.

 

Ga jezelf wel eens alleen op reis? wat is jouw advies?

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.