AirBnB wat moet je weten & waarom kies ik ervoor?

door Ron

AirBnB ik vind het echt een fantastisch concept. Ik betaal als ik alleen reis meestal de volle mep in een hotel. Die keer dat ik dan een goedkoper tarief weet te vinden voor één persoon beland ik meestal in een super kleine kamer. Dat was voor mij twee jaar geleden de reden om mijzelf eens te verdiepen in AirBnB. Sinds ik het voor eerst heb gebruikt in 2015 is dit voor mij wel de favoriete manier van overnachten geworden. Geen klein hok als ik alleen ben en je kunt voor relatief lage prijzen al een kamer vinden. Zo had ik in Barcelona een steenworp vanaf Las Ramblas een grote kamer voor 40 Euro per nacht. In Tokio huurde ik een appartement voor 55 Euro per nacht en in Kyoto betaalde ik maar 49 Euro per nacht voor het appartement en dan zijn de boekingskosten en schoonmaakkosten er al in doorberekend. Voor mij dus een reden om AirBnB steeds vaker boven een hotel te verkiezen. Mijn voorkeur gaat overigens wel uit naar een appartement. De prijs en ruimte zijn niet de enige voordelen. Ook het verblijven in een gewone wijk, in een huis zoals vele lokale mensen wonen is een super leuke ervaring.

 

Voordelen appartement via AirBnB

Waarom een appartement in plaats van de goedkopere kamer. Belangrijkste redenen voor mij zijn meer ruimte en privacy. Natuurlijk ook fijn dat je de badkamer en douche niet hoeft te delen. Bij sommige kamers mag je gebruik maken van de keuken maar dit is niet altijd zo. Soms is het prettig om zelf een keer te koken of dit nu is omdat je niet uit eten wilt of om kosten te besparen dat maakt niet uit, je hebt de keuze. Ook is het prettig om niet altijd op je bed te hoeven bivakkeren of aan een bureau te moeten zitten, gewoon lekker op de bank of aan de eettafel. Ik let ook altijd op als ik een appartement zoek via de website dat deze beschikt over een wasmachine, want tijdens drie weken onderweg zijn is het lekker dat ik vlak voor vertrek naar de volgende locatie, mijn tas weer kan vullen met schone kleding. Deze dingen vind je niet in hotels, tenzij je flink in de buidel tast. Een kamer daarentegen is meestal goedkoper en wellicht gezelliger omdat je wat meer aanspraak hebt. Overigens hebben niet alle hosts die een kamer verhuren zin in een praatje. 

 

Waarom kies ik soms nog voor een hotel

Waarom ik niet alles via AirBnB doe is omdat ik bij de meeste hotels mijn tas kan brengen ook al kan ik nog niet naar de kamer. Dit vind ik eigenlijk alleen belangrijk als ik ergens maar kort ben zoals twee nachten. Dan is het namelijk vervelend om de hele tijd met mijn bagage te lopen. Of je arriveert bewust later vanwege de check-in, zonde van de dag. Je kunt een host wel vragen of het mogelijk is om eerder in te checken. Sommige hosts hebben een sleutel bij de deur hangen in een kastje met een code. Dan kun je ook vragen of je eventueel je koffer alvast mag neerzetten. Dit heb ik gedaan in Tokio en dat was geen probleem, in dat geval kan AirBnB weer prima.

 

Is wat je ziet, wat je krijgt?

Eerlijk is eerlijk dat weet je natuurlijk nooit 100% zeker, maar dat geldt ook voor hotels. Er zijn zeker dingen waar je op kunt letten bij AirBnB om eventuele teleurstellingen zo goed mogelijk te voorkomen. De belangrijkste indicatie om te zien of een host ook echt levert wat hij of zij aanbied, zijn de recensies. Lees deze zeker door dan zie je namelijk snel genoeg of de verhuurder dingen niet mooier maakt dan ze zijn. Maar bijvoorbeeld ook of de verhuurder bekroond is met superhost, want die titel moet je verdienen. Nadeel van een host met veel recensies en die ook nog superhost is, kan zijn dat het verhuurde duurder is dan bij andere verhuurders. Het is niet zo dat als iemand geen recensies heeft dat deze persoon slecht is natuurlijk. Wellicht is hij of zij net begonnen met verhuren. Ik heb één keer bij iemand die net begonnen was gehuurd en dat is goed bevallen. Wil je op safe spelen huur dan via de eerder geven tips.

 

Wat verwacht de host van jou?

Naast dat je als huurder bepaalde dingen verwacht heeft een host ook bepaalde verwachtingen van jou. Terecht natuurlijk, in veel gevallen huur je hun appartement terwijl zij bijvoorbeeld bij hun partner verblijven. Als je een kamer huurt dan woon je tijdelijk bij de host in, ook hier is het natuurlijk logisch dat er bepaalde regels gelden. Bijvoorbeeld geen lawaai maken na een bepaalde tijd, voorzichtig met hun spullen omgaan, respect hebben voor de buren. Wanneer je er over nadenkt is dit niet meer dan normaal en zijn het dus geen absurde dingen om van je te verwachten. Ik ga zelf altijd voorzichtig om met de spullen in het appartement en laat het netjes achter zodra ik vertrek. Je zou kunnen denken “maar ik betaal schoonmaakkosten”. Gelukkig ga ik niet zo ver dat ik het appartement helemaal schoonmaak voor vertrek. 😉 Ik gooi mijn troep in de vuilnisbak en haal een doekje over de tafel om bijvoorbeeld kruimels weg te halen, dat soort dingen. Hoewel het natuurlijk fijn is voor de host heeft het ook een voordeel voor jezelf, de host zal je zeer waarschijnlijk een hele positieve review geven waardoor een nieuwe host je weer sneller zal accepteren.  (Lees hier wat reviews over mij.)

 

Contact en betalingen

Laat al je communicatie verlopen via het AirBnB berichten systeem op die manier zijn de berichten in te zien door AirBnB mocht er een eventueel geschil zijn. Hetzelfde geldt uiteraard voor betalingen laat deze ook altijd via AirBnB verlopen. Op deze manier kun je jezelf tegen fraude beschermen.

 

Tenslotte nog wat voorbeelden

Hier nog wat voorbeelden van AirBnB appartementen die ik gehuurd heb in het verleden en zeker kan aanraden.

Mocht je nog geen account hebben via AirBnB volg deze link om dertig Euro tegoed te krijgen. Ik weet niet of deze link onbeperkt geldig is. Werkt hij niet laat het mij hieronder weten. 🙂

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.